Bockasjö bygger logistikfastigheter i Arlandastad

I oktober flyttade Schenker Logistics in i sin nya logistikfastighet i Arlandastad. I februari står den intilliggande fastigheten färdig. Företaget Bockasjö ligger bakom de nya etableringarna. – Det finns ett stort behov av logistik i området kring Arlanda, säger Bockasjös vd Joakim Hedin.

Skriven av Sofia Grymer 2013-10-22 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

FLERTAL HYRESGÄSTER. Fastigheten Bockasjö bygger i Arlanda just nu är på 32 000 kvadratmeter och speciellt utformad för att rymma ett flertal hyresgäster med lager- och logistikverksamhet.
Bild: Bockasjö


Bockasjö både bygger, äger och förvaltar fastigheter med inriktning mot lager och logistik. Just nu etablerar de två logistikfastigheter i Arlandastad, fyra minuter från flygplatsen och 20 minuter från både Stockholm och Uppsala. I den ena fastigheten på 31 000 kvadratmeter flyttade Schenker Logistics in den 1 oktober. Den intilliggande fastigheten på 32 000 kvadratmeter är speciellt utformad för att rymma ett flertal hyresgäster med lager- och logistikverksamhet och ska stå färdig i februari.
Artikelbild

– Det är en modern logistiklokal med optimerad lagringskapacitet och maximalt antal portar. Vi håller på och för diskussioner med potentiella hyresgäster, men ingen är klar än. Lokalen är generös och flexibel i sin utformning, så vi är inte så stressade, säger Joakim Hedin, vd på Bockasjö.

Att bygga lager och logistiklokaler på spekulation är ovanligt och Bockasjö har bara gjort det en gång tidigare – i Helsingborg.

– I grunden tycker jag inte att man ska bygga på spekulation. Vi köpte den här marken på 120 000 kvadratmeter i Arlanda i april förra året och insåg att det fanns samordningsfördelar, som att göra vissa markarbeten och att handla upp enheter samtidigt, säger Joakim Hedin.

Varför väljer ni att bygga i Arlandastad?

– Stockholm växer med en mindre småstad varje år och hälften av Sveriges befolkning bor inom en omkrets av 12–15 mil. Så det finns ett stort behov av ­logistik i området och tillväxten norr om Stockholm är stark.

Efterfrågan på lager- och logistikfastigheter är stor och Joakim Hedin menar att det bland annat beror på att e-handeln växer – och med det ett ökat behov av lagerytor. Dessutom väljer många att lägga ut sin lager­funktion på en tredjepartlogistiker som exempelvis Schenker, DHL och Postnord med flera.

– Men det behövs också fler lager och logistiklokaler eftersom det sker en utfasning av gamla, omoderna lokaler. Det finns ett behov på 250 000–300 000 kvadratmeter varje år. Sedan 2010 har vi färdigställt cirka 50 000 kvadratmeter per år.

Ansvar för miljön


Båda byggnaderna i Arlandastad kommer att miljöcertifieras enligt Green Building, vilket innebär att energianvändningen är 25 procent lägre än Boverkets byggregler. Anläggningarna är byggda för att minska förbrukningen av elektricitet och värme.

– Vi tycker att det är viktigt med miljö och att ta det ansvaret i fastighetsbranschen. Vi bygger alla våra fastigheter i högsta standard för den typen av fastigheter och certifierar enligt Green Building, säger Joakim Hedin.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration