Modernt kontor mitt i Sveriges logistiknav

Med gångavstånd till flygplanen och resten av världen vill Swedavia bygga Sky City Office One. De första kontorsbyggnaderna i den nya flygplatsstaden kring Arlanda. – Det ska bli jättehäftigt att se detta, säger projektchef Mikael Henning på Swedavia Real Estate.

Skriven av Sofia Grymer 2013-10-21 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

BUTIKER. Visionen är ett kvarter med butiker och service i botten­våningarna på kontorsbyggnaderna, med ett stort, ljust torg att mötas på och en lokalgata innanför den större bilvägen.
Bild: Sandell Sandberg


Mitt i Arlandas citykärna Sky City planerar Swedavia nu för ett helt nytt kontorskomplex – Sky City Office One. Tre moderna kontorsbyggnader intill Clarion Hotell Arlanda där de två första byggnaderna beräknas stå klara under det andra kvartalet 2016.

– Den tydliga urbaniseringstrenden vi ser skapar behov av nya mötesplatser liksom behov av att kunna etablera sig nära flygplatsen. Vi räknar med att kunna inhysa 50 000 arbetstillfällen på det område vi kallar Airport City Stockholm och i dag har vi cirka 20 000, så det är mer än en fördubbling, säger Klas Nilsson, presschef på Swedavia.

Behov av sänkt tempo


Visionen är ett kvarter med butiker och service i bottenvåningarna på kontorsbyggnaderna, med ett stort, ljust torg att mötas på och en lokalgata innanför den större bilvägen. Inne i kontorsbyggnaderna kommer det att finnas mötesträdgårdar med planterade träd för att få in gröna miljöer i landskapet, berättar projektchef Mikael Henning.

– Stadsmiljöer i stort i dag är väldigt pressade och stressade så det finns ett behov av att komma in och lugna ner sig och en efterfrågan på att sänka tempot lite. Så att få utrymmen där man faktiskt kan komma nära naturen, med grönska och porlande vatten till exempel, tror vi är bra för människan och själen, säger han.

Mötesträdgårdarna ska kunna användas som gemensamhetsytor, mötesrum eller relaxrum.

Artikelbild

GRÖNA MILJÖER. Inne i kontorsbyggnaderna kommer det att finnas mötesträdgårdar med planterade träd för att få in gröna miljöer i arbetslandskapet.
Bild: Sandell SandbergRustika material


– Och när allt är nedsläckt och det är mörkt här i november kommer de rummen vara upplysta och ge ett grönt sken. Så det kommer att vara en väldigt grön och härlig miljö att vara i och motsvarigheten finns inte någon annanstans i Sverige. Det ska bli jättehäftigt att se detta, säger Mikael Henning.
Artikelbild

Mikael Henning
Bild: Sofia Grymer


Kontorsbyggnadernas fasader kommer att likna det intilliggande hotellets fasad med granit och glaspartier. Men färgnyanserna kommer att vara olika för att skapa en egen karaktär och skilja husen åt.

– Vi har jobbat med rustika material för att skapa en hållbarhetskänsla.

Och precis som på hotellet kommer det att vara en speciell dubbelfasad för att hålla ute bullret från flygplanen.

– Det har varit en utmaning och något vi har jobbat otroligt mycket med, säger Mikael Henning.

Lokalerna kommer att vara från 250 kvadratmeter stora upp till ett helt våningsplan på drygt 1 000 kvadratmeter – och vara moderna, yteffektiva och flexibla med öppna planlösningar.

– I branschen i dag pratas det mycket om aktivitetsbaserade kontor eftersom vi är mer rörliga under vår arbetsdag, och det är det som efterfrågas. Men det kommer också att finnas möjligheter att dela in lokalerna i mindre rum.

Vilken typ av företag tror ni kommer att vilja etablera sig här?

– Vi har tittat på tre olika målgrupper; de som redan sitter här ute och jobbar med de verksamheter som bedrivs här i dag och som vill utvecklas, de företag som är här väldigt ofta men som det inte finns plats för i dag och slutligen de globala företagen med ett stort resbehov, säger Mikael Henning.

Och en av de stora fördelarna med Arlanda är just tillgängligheten påpekar Klas Nilsson.

– Förbindelserna hit är bra med pendeltåg till både Stockholm och Uppsala, Arlanda Express, buss och bilvägar. Sedan har vi såklart flygförbindelserna också. Kommunikationsmässigt är Arlanda likställt med centralstationen i Stockholm eller Uppsala där flera färdsätt möts varför det också är naturligt att en stadsmiljö utvecklas just här, säger han.

– Vi tror att det här kommer bli en väldigt attraktiv stadsdel och en byggnation som kommer attrahera människan under lång tid framöver, säger Mikael Henning.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration