Arlanda ger plats för en världsunik flygplatsstad

Det bubblar under ytan runt Arlanda flygplats. Här läggs nu planen för att skapa Airport City Stockholm – en helt unik flygplatsstad. – Det händer mycket just nu som inte alla ser, säger Kristina Alvendal, vd för Airport City Stockholm.

Skriven av Sofia Grymer 2013-10-20 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

ATTRAKTIVA MILJÖER. Fram till och med år 2030 är visionen för Airport City Stockholm att ha ökat antalet arbetsplatstillfällen i området från 20 000 till 50 000. För att lyckas med det är planen att skapa kreativa och attraktiva miljöer som lockar folk.
Bild: Airport City Stockholm


I dag består Airport City Stockholm av flygplatsområdet, Arlandastad, Märsta företagsområde och Rosersberg. Där emellan finns stora skogs- och lantbruksområden.
Artikelbild

OTILLGÄNGLIG VÄGSPAGETTI. "I dag är det i mångt och mycket otillgänglig vägspagetti och många företag vill inte etablera sig i en sådan miljö. Vi vill omvandla det till en levande flygplatsstad", säger Kristina Alvendal, vd för Airport City Stockholm.
Bild: Airport City Stockholm


– Det är ett unikt geografiskt område mitt emellan Stockholm och Uppsala, men om man tittar på platsen i dag är det i mångt och mycket otillgänglig vägspagetti och många företag vill inte etablera sig i en sådan miljö. Vi vill omvandla det till en levande flygplatsstad, säger Kristina Alvendal.

Stockholmsregionen och dess näringsliv växer kraftigt och allt fler företag pressas ut från regionkärnan och behöver nya områden att etablera sig i. Runt Arlanda flygplats jobbar i dag drygt 20 000 personer och det finns cirka 550 företag i området. Fram till och med år 2030 är visionen för Airport City Stockholm att ha ökat antalet arbetstillfällen i området till 50 000. För att lyckas med det är planen att skapa kreativa och attraktiva miljöer som lockar folk.

– I dag väljer man i stor utsträckning sin arbetsplats. Vi har därför identifierat vad som behöver förändras för att få människor att trivas och kommit fram till att det måste finnas möjligheter att träffa andra människor, att skapa offentliga mötesplatser, parker, torg, ­caféer, butiker och gym. Och allt detta måste planeras in från början. Därför är det viktigt att ha en tydlig stadsbyggnadsstrategi, säger Kristina Alvendal.

Bygga samman staden


Satsningen på att skapa en levande stadskärna med promenadvänliga gator och vackra parker runt flygplatsen är världsunik menar Kristina Alvendal.

– Vi har sett liknande tendenser i till exempel Manchester och Warszawa och det pratas om det på flera håll, men ingen har hittills presenterat strategin. Jag vill påstå att vår flygplatsstad är unik.

Utmaningen i projektet är att hitta lösningar för trafiken till, från och runt om i området – och att skapa fler kollektivtrafikanslutningar, även om den nyöppnade pendeltågstationen redan har tagit dem en bit på vägen.

– Vi har tagit fram en kollektivtrafiksträckning för att ta sig emellan de olika områdena. Först blir det en buss som sedan kommer utvecklas till något spårbundet. Vi ska bygga samman staden och inte ha öar här och där som i dag. Men vi måste också skapa förutsättningar för att 50 000 ska kunna jobba här i stället för 20 000 som i dag.

Ett led i det är planen på att förlänga Roslagsbanan ut till Arlanda.

– Vi tittar också på en stomlinje för buss och vi kommer att satsa ytterligare på detta, säger Kristina Alvendal.

Vad kommer flygplatsutvecklingen att betyda för regionen?

– Väldigt mycket. Det kommer att innebära viktiga signalvärden som att man kommer att landa mitt i en modern storstad – i stället för som många uppfattar det i dag – mitt i ingenstans. Det är också viktigt att skapa en etableringsplats nära resten av världen och på så sätt skapa jobb. Den här utvecklingen kommer påverka regionen de närmsta 40 åren framåt.

När kommer visionen om Airport City Stockholm att synas på plats?

– Om fem till sex år kommer vi att se en verklig visuell skillnad och stadskänslan ska ha tagit form. Men vi får ständigt nya uppdateringar om nyetableringar i området. I pipelinen just nu är kontorsfastigheten Sky City Office One. Men just nu händer mycket som inte alla ser.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration