Strävar efter långsiktiga och flexibla relationer

AFA Fastigheter vill ha långsiktiga och flexibla relationer med sina hyresgäster. Och det bygger på en bra kommunikation. – Oavsett om de vill växa eller flytta till mindre lokaler ska vi veta det först, säger Lars Edberg, Chef Förvaltning på AFA Fastigheter

Skriven av Sofia Grymer 2013-10-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Spridning. AFA Fastigheters äldsta fastighet är från 1700-talet och deras yngsta är från 2012.
Bild: Whishes Communications


AFA Fastigheters fastighetsbestånd består av ett 50-tal fastigheter till ett värde av totalt 22 miljarder kronor. Av dem består ungefär 18 miljarder av kommersiella lokaler och finns i Stockholm och Solna.

– Kommersiella fastigheter har varit vårt huvudämne eftersom de har varit lättare att köpa. Hyresrätter har varit svårare eftersom de i första hand har sålts till bostadsrättsföreningar. Dessutom känner vi att man ska vara på plats och ha en lokal förvaltning och Stockholm kan vi, därför finns vi huvudsakligen här, säger Lars Edberg.

AFA Fastigheter är en del av kapitalförvaltningen på AFA Försäkring och är en ganska liten organisation. De är 23 personer som förvaltar det kommersiella fastighetsbeståndet.

– Det gör att vi har korta beslutsvägar och att varje person har stora mandat. Det kan gå snabbt från förslag till beslut, säger Lars Edberg.

Som hyresvärd har de ambitionen att vara närvarande och ha en bra kommunikation med sina hyresgäster.

– Vi strävar efter långsiktiga och flexibla relationer med våra hyresgäster. Oavsett om de vill växa eller flytta till mindre lokaler ska vi veta det först och om de vill förändra något ska vi hjälpa dem.

Vad är roligast med att jobba på AFA Fastigheter?

– Det är flera saker. Att vi är så pass få och har relativt mycket att göra, och personligen tycker jag om vårt fastighetsbestånd. Det är en stor spridning, vår äldsta fastighet är från 1700-talet och vår yngsta från 2012 och storleksmässigt har vi fastigheter från 1 000 kvadratmeter till 47 000. Våra hyresgäster är allt från små tobakshandlare till stora företag som Telia Sonera, SL och Visma. Ena dagen handlar det om att hitta en lösning för en butiksägare och nästa dag om att förhandla med en börs-vd.

Vilken är er bästa lediga lokal just nu?

– Jag skulle vilja nämna två. Den ena är en fantastisk gammal industrifastighet på Södermalm med fem meters takhöjd och fönster från golv till tak. Det är en röd tegelbyggnad med mycket karaktär som är omgjort till kontor. Det är en perfekt lokal för en kreativ näring, ett produktionsbolag eller en reklambyrå till exempel. Den är på strax under 2 000 kvadratmeter. Den andra lokalen är en 70-talsfastighet på Grev Turegatan som vi kommer att renovera och friställa en hel del lokaler i på mellan 350 och 400 kvadratmeter styck. Arkitekturen är flexibel och spännande och det är en bra lokal om man vill vara mitt i smeten men ändå lite vid sidan av.

Vad har ni för spännande projekt på gång just nu?

– Högskoleverket flyttar ut till Gärdet nu i oktober och vi tittar på möjligheten att konvertera deras gamla lokaler i stan till ett hotell med 170 rum. Det finns ett stort intresse för det.

Hur ser framtiden för AFA Fastigheter ut?

– Vi har vuxit väldigt mycket de senaste 15 åren så det blir kanske lite lugnare på förvärvsfronten den närmaste tiden. Men vi ska vara fortsatt expansiva och långsiktiga.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration