Storsatsning i gamla Algotshuset

I början av augusti lämnade Textilhögskolan, Proteko och Almåsgymnasiets textilprogram sina lokaler i det före detta Algots-huset och flyttade till Textile Fashion Center på Simonsland. Omedelbart därefter inleddes renoveringsarbetet i de gamla lokalerna – 18 000 kvadratmeter görs om till moderna kontor.

Skriven av Nicklas Tollesson 2013-10-08 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Bygger om. Kommunala Ibab med Lars Nordin i spetsen satsar cirka 110 miljoner kronor på att renovera det före detta Algotshuset. I augusti nästa år flyttar Borås stad in.


Just nu pågår rivningsarbetena för fullt i fastig­heten, som på 30- och 40-talen uppfördes för det anrika konfektionsföretaget Algots på Fabriks­gatan och Bryggaregatan.

– En del av det gamla har bevarats och kommer också fortsättningsvis att bevaras, berättar Lars Nordin, vd för kommunala Ibab – Industribyggnader i Borås – som äger fastigheten.

Strax innanför ingången står originalentrén bevarad, med Algots gamla logotyp och bekräftelsen på att företaget var en kunglig hovleverantör. Några originallampor finns också kvar, liksom Algot Johanssons gamla direktionsrum.

– Det är en del av stadens industrihistoria, som har stort värde, konstaterar Lars Nordin.

Annars rivs i stort sett allt ut. När Lokalnytt hälsar på i början av september är många av väggarna och installationerna redan rivna. På många av de återstående väggarna är röda R – för Riv! – sprejade.

Större delen av fastigheten bestod av utbildnings­lokaler, som nu ersätts mestadels av kontorslokaler. Tre kommunala förvaltningar – arbetslivsförvaltningen, utbildningsförvaltningen med vuxenutbildningen och sociala omsorgsförvaltningen – kommer att flytta in här, med första inflyttning 1 augusti nästa år.

Utnyttjar lokalen


– Tidigare har det varit ovanligt med öppna kontorslandskap inom den kommunala sektorn i Borås, men nu ändrar man på det här. Speciellt sociala omsorgsförvaltningen är ett föredöme i det här avseendet, de kommer att ha en stor del öppna landskap. Öppna landskap innebär ett mycket mer effektivt lokalutnyttjande än cellkontor. Att samla flera kommunala förvaltningar i samma fastighet innebär ju också betydande samordningsvinster, säger Lars Nordin.

Där Textilhögskolan hade sin maskinpark kommer det att genomföras stora förändringar. Här är det i dag väldigt högt i tak, men man ska nu bygga nya bjälklag och skapa nya våningsplan för att effektivisera och skapa nya kontorsytor.

– Dessutom ska vi öppna upp fyra nya ljusgårdar. Det är ju en ganska djup byggnad som annars inte släpper in så mycket dagsljus, säger Lars Nordin.

Bra samarbete


Investeringen för Ibab beräknas uppgå till cirka 110 miljoner kronor, och Sefa är anlitat för bygguppdraget genom en så kallad samverkansentreprenad.

– Det är första gången vi genomför en samverkans­entreprenad och det är spännande. Hittills har samarbetet gått väldigt bra och vi får en väldigt låg renoveringskostnad per kvadratmeter. Det är ett tufft uppdrag vi har, både ekonomiskt och tidsmässigt, men jag är övertygad om att vi kommer att klara av det.

I nuläget har Ibab bara 1 500 kvadratmeter kvar att hyra ut i fastigheten.

Kontor i tornet


– Det är fina kontor uppe i tornet i korsningen Fabriks­gatan/Bryggaregatan. Det kan bli privata företag eller kommunal verksamhet, det är inte klart än. Det är ett väldigt bra läge, med närheten till busstorget och med god tillgång till parkering.

Parkeringsmöjligheterna kommer framöver dessutom att förbättras ytterligare. Det kommunala parkeringsbolaget i Borås planerar att bygga ett p-hus med 200–250 platser i det "tomma hörnet" i sydöstra hörnet av kvarteret (längs med Lidaholmsgatan).

– Dessutom har vi 50 p-platser i två källarplan i den här fastigheten, påpekar Lars Nordin.

Sök lokaler i Borås


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration