Utvecklar för att behålla

Svenska Hus köper gärna fastigheter med utvecklingspotential. – Vi är långsiktiga, vi köper för att utveckla och behålla fastigheterna. Vi vill bygga långsiktiga kundrelationer och upplevas som trygga, säger Svenska Hus uthyrningschef Niklas Simonsson.

Skriven av Nicklas Tollesson 2013-10-05 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Förvaltar. Niklas Simonsson är uthyrningschef för Svenska Hus, som äger fastigheter till ett värde om cirka fyra miljarder kronor.
Bild: Nicklas Tollesson


Svenska Hus ingår i koncernen Gullringsbo egendomar, som också äger bland annat byggföretaget MVB och Wangeskog maskinuthyrning.

Svenska Hus firade sitt 20-årsjubileum förra året och har byggt upp ett fastighetsbestånd värt cirka fyra miljarder kronor, i Stockholm, Göteborg och Skåne.

– Vi har ingen uttalad exit-strategi, utan köper för att utveckla och behålla långsiktigt. Vi köper gärna fastigheter som vi kan utveckla och hitta nya användningsområden med, säger Niklas Simonsson.

120 000 kvadratmeter


I Göteborgsområdet äger Svenska Hus 19 fastigheter, omfattande cirka 120 000 kvadratmeter. Bland annat äger Svenska Hus den 21 000 kvadratmeter stora före detta Schenkerfastigheten på Marieholmsgatan 42–46 i Gamlestaden, som bolaget köpte 2010, då det stod klart att Schenker Logistics skulle flytta till Landvetter.

Nu i dagarna har Svenska Hus öppnat ett kontors­hotell med 50 rum i fastigheten.

– Det blir vårt tredje Business Center, de tidigare ligger i Almedal och Högsbo. I Gamlestaden har man också tillgång till förråd, det är en fin konkurrensfördel. Fastigheten ligger strategiskt väldigt bra till nu när den nya Gamlestadsförbindelsen är färdig, med snabb access till både E 45 och E 4. Gamlestaden är ett framtidsområde, ny infrastruktur gör att bit efter bit faller på plats ihop med alla övriga planer som finns för Gamlestaden.

Svenska Hus har lyckats väldigt bra med att fylla upp de tomma ytorna i fastigheten. Schenker Åkeri sitter kvar och har utökat sina ytor. I övrigt har Svenska Hus hyrt ut till bland andra SKF, Gunnebo, Jas Forwarding och Minigross.

"Spännande jobb"


– Det har gått relativt fort och varit ett spännande jobb att förädla fastigheten. Den var skräddar­sydd för Schenkers verksamhet så det har varit en utmaning att på ett fungerande sätt dela upp fastigheten åt i dag sju hyresgäster. I dagsläget har vi bara cirka 800 kvadratmeter kvar att hyra ut.

Svenska Hus arbetar också med ett par projekt i Högsbo.

– Vi bygger nytt åt vårt systerbolag Wangeskog, 1 000 kvadratmeter på Beatrice Lesslies gata. Inom samma fastighet ska vi rusta upp en befintlig byggnad och skapa 3 000 kvadratmeter nya moderna kontor, bygglovshandlingar är inskickade och flera intressenter finns. Vi vänder på fastigheten så att entrén vetter ut mot A Odhners gata för att göra den än mer attraktiv och publik.

Vad för slags lokaler är det mest efterfrågan på i Göteborg just nu?

– Det blir så att man fokuserar på det vi själva har ledigt, och just nu har vi inte speciellt mycket ledigt. Men det känns som att det för närvarande är ganska stor efterfrågan på lite större kontorsytor, lite större yrkes­butiker och även logistik i bra lägen.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration