En mötesplats med oändlig takhöjd

Ett tidigare grått och stängt tak i centrala Stockholm blir till en grön oas med kultur, träning, kafé och restaurang. I mitten av maj visade AMF Fastigheter upp sitt projekt Rooftop, som är en del av Urban Escape Stockholm.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-06-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Den nya mötesplatsen blir klar i etapper, med start 2017.
Bild: AMF Fastigheter


Rooftop är cirka 3 450 kvadratmeter yta fördelat på tre tak ovanför Galleriankvarteret, varav cirka 2 450 kvadratmeter är utomhusytor. I mitten av maj introducerades Stockholms nya mötesplats med den oändliga takhöjden.

– Jag tycker att vi fick en bra respons från deltagarna av känslan att befinna sig mitt i pulsen i centrala Stockholm och ändå i en helt annan värld högt upp i luften, säger Karolin Forsling, chef för stadsutveckling och marknad på AMF Fastigheter.

Ett mer levande Stockholm


AMF Fastigheters ambition är att skapa ett mer attraktivt och levande Stockholm. Vid presentationen av projektet talade PR-konsulten, författaren och tidigare moderate politikern Per Schlingmann om bland annat livskvalité.

– Det är så många människor som flyttar till städer i dag, vilket gör att städerna måste bli allt och svara mot allt. Vår världsbild av vad som är stad och landsbygd håller på att smältas ihop.

Intresse för odling på tak


Han nämnde också att städer i dag måste våga vara experimentella i den meningen att man tillåter dem att växa och se ut på lite olika sätt så att de får en egen personlighet. Något som stämmer väl överens med AMF:s högtflygande planer i Stockholm. De tre taken som ska öppnas upp för allmänheten kommer att rymma kultur, träning, välbefinnande och service. Här kommer även att bli en utomhusterrass för de nya hotellens restauranger och barer med utsikt mot Kungliga slottet, Gamla Stan och Södermalm. AMF Fastigheter har märkt av ett stort intresse för odling på taken och undersöker nu också möjligheten att inleda ett samarbete med SLU Alnarp i Vinnova-projektet "Avstressande utemiljökvaliteter". Syftet är att undersöka trivsel och produktivitet på arbetsplatsen genom gröna utemiljöer.

– Vi tror på ett Stockholm i framkant, inte minst inom hållbar utveckling. Därför undersöker vi tillsammans med SLU huruvida tillgång till öppna, gröna ytor och natur leder till minskad stress och ökat välbefinnande, säger Karolin Forsling och fortsätter:

– Stockholm växer och det blir allt viktigare med platser där företag och människor kan mötas, fokusera och varva ner. Här tror jag att Rooftop kan erbjuda ett lugn mitt i citypulsen.

Blir klart i etapper


Den nya takmiljön är en del av AMF Fastigheters projekt Urban Escape Stockholm. Ett nytt kvarter som nu växer fram mellan Hamngatan, Brunkebergstorg och Regeringsgatan och förvandlar en tidigare bortglömd plats till ett mer levande kvarter mitt i city. Rooftop kommer att bli klart i etapper.

– När hotellen invigs i två av fastigheterna 2017 kommer också de första delarna av Rooftop att stå klara, säger Karolin Forsling.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration