Långsiktiga på riktigt

Fastighets AB Stettin är ett familjeägt fastighetsbolag med ett långsiktigt ägarperspektiv. – Vi är inte aktiva på transaktionsmarknaden utan förvaltar och förädlar vårt befintliga bestånd, säger fastighetschef Thomas Simonson.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-06-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Thomas Simonson.
Bild: Henrik Ekberg


Fastighets AB Stettin grundades på 60-talet av byggmästare Folke Ericsson, som var en av dem som byggde miljonprogrammet. Bolaget både äger och förvaltar sina fastigheter. Den totala förvaltningsytan uppgår till närmare 100 000 kvadratmeter och är utspridd på Malmarna i Stockholm. Två tredjedelar av beståndet består av kommersiella ytor – varav huvuddelen är kontor – och resterande är bostäder. Kontoret är beläget i bolagets största fastighet på Sandhamnsgatan vid Gärdet. Här har man suttit länge, även om just dessa lokaler är relativt nya för företagets sju heltidsanställda.

– De blev lediga för ett år sedan och passade oss bra så vi flyttade hit, berättar Thomas Simonson där vi sitter i hans kontor med utsikt över det gröna fältet som i dag befolkas av några skolklasser.

Har renoverats i omgångar


Men egentligen handlar det om två fastigheter, som för några år sedan sammankopplades med en förbindelsegång. Nu är det möjligt att röra sig inomhus mellan fastigheterna Stettin 8 och 9 som också har namngivit bolaget. Huset rymmer lokalytor om 32 000 kvadratmeter som de senaste åren har renoverats i omgångar. Förutom förbindelsegången så har till exempel en tydligare entré byggts med en reception och med konferensutrymmen som är möjliga för hyresgästerna att boka.

– Att vi skapade en tydlig entré höjde attraktionskraften för huset. När jag började på bolaget för elva år sedan hade vi en vakansgrad på 70 procent, nu är det fullt uthyrt förutom ett par mindre kontorslokaler, berättar Thomas Simonson.

Den största hyresgästen på Sandhamnsgatan är Försvarsmaktens HR-Centrum som hyr 4 000 kvadratmeter. Thomas Simonson tror mycket på området på Östermalm, inte långt från Frihamnen.

– Det händer väldigt mycket här i och med satsningen på Norra Djurgårdsstaden. Det kommer att bli fler butiker och service i området och den nya spårvagnslinjen som planeras hit ut förbättrar kommunikationerna avsevärt.

Ökar kontorsytan


Därför planerar också Stettin för en tillbyggnad i form av ytterligare två våningsplan på Stettin 8 och 9.

– Förhoppningen är att inom ett par år påbörja det arbetet. När många grannhus här konverteras från kontor till bostäder så ökar vi i stället kontorsytan. Det är något som uppskattas av Stockholms stad som vill se en blandstad.

Hur skulle du beskriva er som hyresvärd?


– Vi har egen driftspersonal och förvaltar enbart våra egna fastigheter, vilket gör att vi har en hög ambitionsnivå när det gäller kundvård. Vi känner hyresgästerna väl och får snabbt reda på om något behöver åtgärdas. För våra bostäder har vi även portvakter som ser till att serva de boende. Här på Sandhamnsgatan har vi en reception som hjälper hyresgästerna med allehanda saker och i källarplan finns det omklädningsrum, dusch och bastu, som uppskattas av hyresgästerna, framför allt av dem som cyklar. Ett gym finns också i fastigheten.

Hur är det att jobba på Fastighets AB Stettin?


– Det är roligt att jobba på ett fastighetsbolag i den här storleken eftersom man får vara med om hela ­affären, från ax till limpa. Det är många som säger att de är långsiktiga, men vi är det verkligen eftersom vi inte är aktiva på transaktionsmarknaden utan fokuserar på våra fastigheter och hyresgäster.

Har ni några vakanta lokaler?


– Vi har två lediga kontorslokaler på Sandhamnsgatan om 496 respektive 256 kvadratmeter. På Instrumentvägen i Hägersten har vi några lediga kontorsytor och på Swedenborgsgatan på Södermalm har vi precis fått cirka 7 000 kvadratmeter lediga lokaler efter att socialförvaltningen flyttat ut i vår. Swedenborgsgatan kommer att renoveras i höst.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration