Från tvåltillverkning till kontorsområde i Alviks Strand

En gång var det tvålfabrik. I dag domineras Alviks Strand av Vasakronans kontorsfastigheter. Men det finns spår kvar av tvåltillverkningen. – Den röda fabriksbyggnaden fyller snart 100 år. Det är roligt när ett område präglas av historien, det skapar en identitet, säger Niklas Sjögren, fastighetschef på Vasakronan.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-05-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Barnängens tvålfabrik blir kontor.
Bild: Henrik Ekberg


Den röda tegelbyggnaden, som tidigare var Barn­ängens tvålfabrik, ingår i Vasakronans stora kontorsbestånd i Alviks Strand och stod klar 1918. Men från början tillverkades stearin i området. Fabrikör Lars Montén grundade stearinfabriken under andra hälften av 1800-talet och efter hand började man även tillverka tvål och såpa. 1920 gick Monténs fabrik samman med Barnängens Tekniska Fabrik. Den röda tegelbyggnaden inhyser i dag bland annat Alviks Strand Kontorshotell och i bottenplan driver World Class ett gym. Vasakronan äger totalt tio byggnader i området med en sammanlagd yta om 48 000 kvadratmeter. De bananformade husen byggdes i slutet av 80-talet och området ligger naturskönt vid Mälarens strand mellan Tranebergsbron och Äppelviken.

– De flesta som kommer hit blir överraskade av hur fint kontorsläge det är, säger Niklas Sjögren.

Ljusgård som mötesplats


Det finns en stor variation av företag som hyr lokaler i området, allt ifrån IT-konsulter och rekryteringsfirmor till redovisningsbyrå och bank. Det finns även en tandläkare i området. Några av de större hyresgästerna är Capgemini, Nordnet och Carlsson Wagonlit Travel. När Lokalnytt hälsar på står det byggställningar framme i huvudbyggnaden på Gustavlundsvägen 141, mitt emot Nordnets lokaler. Niklas Sjögren berättar att lokalerna är en av fyra olika lokaler som nu anpassas till nya hyresgäster. I bottenplan av den stora ljusgården finns kafé och restaurang. Där finns även en konferensverksamhet som drivs av Coor. Ljusgården fungerar även som mötesplats, säger Niklas Sjögren.

– Det är en bra plats för spontanmöten och för inte så länge sen bytte vi ut möblerna och byggde en bred trätrappa där man kan slå sig ner. Även innergården rustades upp nyligen med bland annat en boulebana och nya utemöbler, berättar Niklas Sjögren.

Tvärbanan ett stenkast från husen


Totalt har Vasakronan 48 hyresgäster i Alviks Strand. Men det finns några vakanta ytor i olika storlekar, från 150 kvadratmeter och upp till cirka 3 000 kvadratmeter. I dag är det lätt att ta sig till Alviks strand. Tvärbanan stannar ett stenkast från husen och inte långt bort ligger Alviks Torg och den gröna tunnelbanelinjen. Men cykeln är ett nog så gott alternativ för cykelvägarna i området är många och fina. Dessutom går det att ta båten Movitz – världens första eldrivna, snabbladdade pendelbåt – från T-centralen vid Klara Mälarstrand till Alviks Strand.

– Jag tror vi lockar hyresgäster som inte vill sitta mitt i stan, men ändå ha goda kommunikationer. Förutom gymmet, som hyresgästerna får rabatt hos, så finns det ett utegym en bit bort, cykelförråd i garaget samt omklädningsrum. Det är helt klart ett hälsosamt ställe att arbeta på.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration