Förvaltaren – störst i stan

Förvaltarens fastighetsbestånd består till största delen av bostäder, men de kommersiella ytorna är också stora. Uthyrningschef Ewa-Maria Svensson gillar det mångfasetterade arbetet på bolaget. – Vi balanserar det affärsmässiga och det allmännyttiga. Det är inspirerande, säger hon

Skriven av Henrik Ekberg 2015-05-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Ewa-Maria Svensson är uthyrningschef för Förvaltarens kommersiella lokaler.
Bild: Henrik Ekberg


Förvaltaren är Sundbyberg stads eget fastighetsbolag. Det största i staden. Huvudkontoret är beläget i Hallonbergen centrum där bolaget har suttit i många år. Men för inte så många år sedan renoverades lokalerna. Och det ser fortfarande nytt ut när Lokalnytt hälsar på i kontorslandskapet som flirtar lite med det aktivitetsbaserade tänket.

– Det har blivit vad man kallar behovsbaserat, säger Ewa-Maria Svensson och fortsätter:

– Ett par av mötesrummen är numera inte bokningsbara utan används endast för team-arbete. Där finns uppkoppling och skärm på väggen, perfekt om man behöver visa något. Det har utvecklat sig så helt enkelt.

Lär av varandra


Förvaltaren har distriktskontor i Rissne, centrala Sundbyberg och Hallonbergen centrum där vi nu befinner oss. Eva-Maria Svensson är uthyrningschef för Förvaltarens kommersiella lokaler. I april förra året lämnade hon Stockholmshem för Sundbyberg.

– Jag trivs utmärkt, det finns ett genuint intresse för Sundbyberg och Sundbybergsborna här. Vi hjälper och lär av varandra. Förvaltaren har även ett starkt hållbarhetsengagemang som jag gillar, säger hon.

Vad är tjusningen med att jobba på ett kommunalt fastighetsbolag?


– Sedan 2011 ska även allmännyttan agera affärsmässigt och det gör jobbet mångfasetterat. Man står liksom på två ben, dels jobbar man med människor i allmännyttan och dels det rent affärsmässiga.

Hallonbergen förnyas


Förutom närmare 8 000 lägenheter så äger Förvaltaren över 700 lokaler i olika storlekar om totalt drygt 130 000 kvadratmeter. Den största hyresgästen är staden själv i form av skolor, förskolor, äldreboende och så vidare. Men man äger också kontors- och butikslokaler. Dels i bostadshusens bottenplan, men också i till exempel Hallonbergen centrum som nu kommer att förnyas.

– Hallonbergen centrum har ett unikt läge med tunnelbanan i samma byggnad. 17 000–18 000 personer passerar varje dygn stadsdelscentrumets första våningsplan. Därför vill vi se butiker för snabba ärenden där, ungefär som på en station eller flygplats, säger Ewa-Maria Svensson.

Tanken är inte att försöka utmana de större galleriorna, utan att utveckla det som redan finns och framför allt att kunna erbjuda alla något. Diskussioner om att flytta apoteket från andra våningsplanet till entréplanet är redan igång. Det andra planet ska behålla det utbud som finns i dag med bibliotek, Kulturcentrum och Actic gym. Tanken är också att ytterligare utöka med liknande aktivitetsverksamheter. Ledigt i dag i Hallonbergen centrum är kontorslokaler om 1 200–1 500 kvadratmeter.

– Vi hoppas att entréplanet blir klart någon gång under nästa år. Även om det inte handlar om någon lyxrenovering så ska centrumet bli fräschare, ljusare och öppnare, berättar Ewa-Maria Svensson.

Vill se mix


Vid Sundbybergs torg händer det också mycket. Fastigheten Banken 8, som rymmer bostäder och kommersiella ytor i gatuplanet byggs nu om. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, den franska butikskedjan Picard och kommunens Träffpunkten för stadens seniorer flyttar snart in i kvarteret. Även grannfastigheterna Bageriet 23 och Basaren 1 står inför renoveringar.

– Vi satsar på stabila och välkända kommersiella aktörer i centrala Sundbyberg. Vi vill se en mix av verksamheter, alla ska hitta något, säger Ewa-Maria Svensson.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration