Nya Värtahamnen – en viktig pusselbit för Norra Djurgårdsstaden

Norra Djurgårdsstaden är ett av Europas mest omfattande stadsutvecklingsområden. En viktig del i projektet är ombyggnaden av Värtahamnen som står helt klar i slutet av året.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-02-02 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Norra Djurgårdsstaden. Visionsbild över Norra Djurgårdsstaden.
Bild: Dynagraph


Värtahamnen är landets och Östersjöns största passagerarhamn. Stockholms Hamnar bygger nu om den mer än hundra år gamla hamnen. Två kajplatser har redan öppnats och är i drift. När nya Värtahamnen står helt klar i slutet av året kommer den att bestå av en 1 200 meter lång kaj och ytterligare tre kajplatser kan adderas till de två redan klara. Den längsta kajplatsen blir 270 meter lång. Dessutom byggs en ny modern passagerarterminal, som blir 16 000 kvadratmeter stor och kommer att rymmas i fyra våningsplan med avgångs- och ankomsthall, lager och kontorslokaler, kafé och restaurang.
Artikelbild

Visionsbild Värtahamnen
Bild: Stockholms Hamnar AB


Den nya Värtahamnen är en viktig pusselbit i Norra Djurgårdsstaden, som sträcker sig från Hjorthagen i norr, över hamnområdet, till Loudden i söder. Totalt planeras för 12 000 nya bostäder och 35 000 nya arbetsplatser i området som ska stå helt klart kring 2030. Vid byggstarten av Värtahamnen lyfte dåvarande finansborgarrådet och kommunstyrelsens ordförande i Stockholms stad, Sten Nordin (M), fram hur staden och hamnen ska växa samman.
Artikelbild

Visionsbild Värtahamnen
Bild: Stockholms Hamnar AB


Får optimala lösningar


– Stad och hamn ska växa sida vid sida. Den nya Värtahamnen gör det möjligt för oss att bygga bostäder, kontor och nya affärscentrum mitt i stan. Samtidigt får vi en ny hamn och en välkomnande passagerarterminal för alla de miljoner resenärer som åker på kryssningar till Finland och Estland från Värtahamnen.

Per Ling-Vannerus på Stockholms Hamnar är projektchef för nya Värtahamnen.

– Vi får en funktionell, modern och miljövänlig hamn med optimala lösningar för både passagerare och godstrafik. Värtahamnen får flera moderna lösningar, som till exempel elanslutning för fartygen så de inte behöver ha motorerna igång när de ligger i hamn.

Lediga lokaler i Stockholm


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration