Handelsområdet i Sisjön växer

Alaska Fastigheter intensifierar arbetet med att utveckla fastigheterna vid Sisjömotet. Sammanlagt planeras cirka 100 000 kvadratmeter för handel och kontor som totalt beräknas kosta cirka 1,5 miljarder kronor, varav 75 miljoner kronor avsätts för att bidra till utvecklingen av vägnätet i området.

Skriven av Rasmus Thedin 2015-05-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Alaska satsar 1,5 miljarder på den nya handelsplatsen i Sisjön.


Alaska Fastigheter har byggrätter på området om 100 000 kvadratmeter, vilket innebär en fördubbling av deras bestånd i Sisjön.

Bauhaus och Biltema kommer att vara först ut i området. Biltema äger sin fastighet på 4 000 kvadratmeter mark och 7 300 kvadratmeter lokaler, fördelat på två plan. Bauhaus hyresavtal med Alaska omfattar 17 000 kvadratmeter.

Förhoppningen är att byggstart ska ske för Bauhaus under sommaren och för Biltema under hösten.

Nästa etapp i området består av 28 000 kvadratmeter butiker, samt 12 000 kvadratmeter kontor. Tanken är att ha handeln i de två nedersta planen och att kontoren ska ligga ovanpå. Planen tillåter 16 våningar.

– På den höjden är det inte Sisjön längre, då är det "Sesjön". Man kommer kunna se ända till havet, säger Nils Rydh, vice vd på Alaska Fastigheter.

Jobbar med mixen


Förhoppningen är att byggstart för detta ska ske ­efter årsskiftet.

– Just nu håller vi på med mixen av hyresgäster. Vi har inte haft något med kläder hittills. Så det är något vi tittar på.

Han säger att det kommer att bli restauranger och kaféer och att de gärna ser en biograf, ett gym och en sportbar med bowling. Det pratas även om ett stort lekland.

– Det handlar om andra typer av aktiviteter än i dag. Vi vill gärna utöka servicedelen och kanske få hit ett bibliotek. Tanken är att Sisjön ska bli mer av en mötesplats. Kommunens vision är att här ska bli en blandstad.

Inflytt kommer att ske i början av 2017.

– Det passar bra, då vägarna i området blir klara i samma veva.

Gångbro och parkeringsplatser


Därpå följer etapp två.

– Det hänger ihop med det här konceptet. Det blir på andra sidan Sisjövägen, och det kan bli en Allum-lösning med en gångbro mellan etapperna.

Det rör sig inte om någon traditionell galleria, Nils Rydh beskriver det som en retail park, vilket innebär att parkeringsplatserna ligger i mitten, med butiker runt om, med ingångar utifrån. Parkeringsplatserna kommer att byggas i två plan.

– Förutsättningen för detta är att infrastrukturen utvecklas.

Utvecklingen består av två delar; dels den inne på området, som kommunen har hand om och dels Söderleden och Sisjömotet, som Trafikverket har hand om. Alaska har avvarat ett område till kommunen, så att de ska kunna bygga en lokalgata där, detta projekteras i skrivande stund.

Arbetet med Sisjömotet och Sisjövägen är Alaska med och bekostar. De har skjutit in 75 miljoner kronor i projektet (se separat artikel).

Nils Rydh beskriver Sisjön som ett väldigt bra geografiskt läge, med nästan 200 000 människor med bra köpkraft som bor i närheten.

– Området ligger inte långt från centrum, samtidigt som du kan ta dig till flera badplatser på en kvart med cykel.

Mellan 5 000 och 6 000 bostäder planeras för tillfället i närområdet.

– Vi tror att det ökar våra möjligheter att genomföra förvandlingen av området från industri till blandstad. I och med bostadsbyggandet kommer även kollektivtrafiken att utvecklas.

Bra geografisk placering


Ägarna till Alaska har funnits i området sedan 1970-­talet. De insåg tidigt att det låg bra till på kartan.

– På 70-talet ville Ikea etablera sig här, men fick inte för kommunen, men det var ett kvitto på att det är en bra geografisk placering. Det är nära till kringlederna, nära centrum och området har ett stort upptagningsområde.

– Alaska tar nu nästa steg i utvecklingen mot att göra Sisjön till en attraktiv mötesplats där människor kan bo, arbeta, mötas, shoppa, trivas och må bra, säger Nils Rydh.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration