Wallenstam fortsätter utveckla Avenyn

Efter Kopparhuset kommer Guldhuset. Wallenstams utveckling av Kungsportsavenyn fortsätter.

Skriven av Rasmus Thedin 2015-05-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Så här är det tänkt att Kungsportsavenyn 21-25 ska se ut.
Bild: Wingårdhs


Efter att ha färdigställt Kopparhuset står kvarteret vid Valand på tur. Avenyn, nummer 21, 23 och 25, ska nu rustas upp.

De största förändringarna kommer att ske på nummer 21, där Akademibokhandeln ligger i dag. Tanken är att klä in betonglisterna med någon metall, samt byta ut glasen, så att ytorna mellan betongen blir helglasad.

– Det kommer att bli en ganska spektakulär fasad i stil med Kopparhuset. Det här kanske kommer att kallas Guldhuset i framtiden, säger Peder Wahlgren, chef för Wallenstams kommersiella verksamhet i Göteborg.

I dag är den byggnaden enbart cirka 2 300 kvadratmeter över mark, men den är tänkt att växa ut mot Teatergatan till det dubbla.

Nästa huskropp, Avenyn 23, är skyddad och därför ska inte mycket göras där, utöver att laga och renovera fasaden.

– Får man den fräsch och fin tror jag att även den kommer att bli ganska spektakulär.

Butikerna i bottenplan är nya och därför nyligen iordningställda. De kommer alltså att kunna hålla ­öppet under ombyggnationerna, säger Peder Wahlgren.

I den sista huskroppen, Avenyn 25, låg tills nyligen Lindex. De har flyttat till Kopparhuset och deras gamla lokaler kommer att bli lediga. Det rör sig om ungefär 700 kvadratmeter i det som en gång var en biograf. Under renoveringen kommer Valands konstskola att hyra lokalen för elevutställningar.

– Det kommer att bidra till mer ung kultur på ­Avenyn och jag hoppas att det drar folk.

Burspråk som sticker ut


Mot Teatergatan är byggnaderna lägre, och de kommer att rivas för att ge plats åt utbyggnaden. Där kommer det att bli en kontorsdel, samt 44 lägenheter. I bottenplan blir det butiker.

– Det kommer att bli samma upplägg som Koppar­husets baksida, med burspråk som sticker ut och fyra–fem butiker i bottenplan.

Butikerna kommer att vara på 70–80 kvadratmeter vardera och utöver dessa kommer Akademibokhandelns lokaler snart att vara lediga, då de väljer att lägga ner.

– Det här är verkligen det man kallar för blandstad, med lägenheter, kontor, butiker, restauranger och nöje i samma kvarter, säger Peder Wahlgren.

Arbetet kommer att sätta igång till hösten och beräknas vara färdigt sommaren 2017.

Ska stå klart 2021


Wallenstam hoppas kunna fortsätta med samma koncept här som de gjort i Kopparhuset, med internationella, gärna namnkunniga, varumärken, ut mot Avenyn. Med de nya butikerna mot Teatergatan hoppas de kunna stärka den gatan ytterligare.

– Det gäller att se Avenyn inte bara som en gata, utan som ett område och då är parallellgatorna också viktiga. Jag skulle gärna se att Teatergatan förvandlas till ett gångstråk. Korsningen Teatergatan/Kristine­lundsgatan skulle kunna bli ett kafétorg med uteserveringar. I dag är här mest bilar.

Gatuupprustningsprojektet av Avenyn, som Wallenstam är delaktiga i, ska stå klart 2021 och förhoppningen är att det ska dra igång nästa år.

– Avenyn har äntligen börjat sin utvecklingsresa, och nu gäller det att återfå känslan av paradgata. Avenyn har en fantastisk mix av kultur, handel, nöjen och butiker. Här kan man tillbringa en hel dag. Men det behövs fler butiker i den mixen.

Han ser därför gärna att man flyttar ut uteserveringarna en bit från fasaderna för att butiker och restauranger ska kunna ligga sida vid sida.

– Det funkar inte så bra i dag. Det är en av anledningarna till att många av butikerna har försvunnit. Det går inte att ligga mellan två stora uteserveringar, då lägger folk inte märke till butiken.

Wallenstams inställning är att man borde prova att flytta spårvagnarna från Avenyn, så att sträckan mellan Valand och Götaplatsen blir mer av ett gångstråk.

Peder Wahlgren står vid Valand och tittar upp längs med Kungsportsavenyn.

– Det kommer att se väldigt annorlunda ut här om sex år, säger han.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration