Unikt läge på Östra hamngatan

Göteborgs CBD har den lägsta vakansgraden på den svenska hyresmarknaden. Men i höst blir en hel fastighet, omfattande 2 600 kvadratmeter, tillgänglig på Östra hamngatan. – Ett större företag har möjlighet att göra detta till sitt eget hus, säger Ulf Birk, uthyrningsansvarig på Newsec i Göteborg.

Skriven av Rasmus Thedin 2015-05-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Det finns få lokaler med så här centralt läge att tillgå i Göteborg.
Bild: Newsec


Danske Bank sitter i dag i lokalerna, men i september ska de samlokalisera sin verksamhet och då lämnar de fastigheten på Östra hamngatan 13.

Det kommer att gå att hyra hela huset, eller enskilda våningsplan. Totalt består byggnaden av åtta våningsplan, på mellan 185 och 450 kvadratmeter.

– I Göteborgs innerstad är det många sekelskiftes­hus, och där hindrar antingen ventilationen eller klimatet att man kan sitta tätt. Många fastigheter har dessutom bevarandekrav och då är det inte lika lätt att synas på fasaden. Här har vi möjlighet att skylta och om ett större företag skulle hyra hela huset har de möjlighet att göra det till sin egen fastighet och skapa en stark image, säger Ulf Birk.

– Dagens arbetskraft vill ha närhet till handel och Centralstationen. Det gör att flera företag vill flytta in till stan för att kunna rekrytera rätt kompetens, fortsätter han.

Dyrast i Göteborg


Huset stod färdigt 1987. Det var oerhört påkostat och fick pris för sin utformning.

– Det var det dyraste bygget i Göteborg när det färdig­ställdes. Det var lite av ett prestigebygge strax före fastighetskrisen.

Byggnadens klimat och ventilation kommer att ­moderniseras.

– Det som efterfrågas i dag är effektiva kontorslösningar där man kan sitta tätt. Vi möter företag som inte tittar på kvadratmeterpris utan på vad helhetslösningen kostar och då blir det lönsammare om man kan sitta effektivt.

I mitten av byggnaden finns en ljusgård, som kommer att glasas in om våningsplanen får olika hyres­gäster.

Plats för mingel


Näst längst upp i byggnaden finns en konferenssal, med en hörsal med plats för 60 sittande, samt utrymme för mingel.

– Det kan passa för publik verksamhet eller så kan vi ställa om det för kontor.

De översta två våningarna har terrass.

– Vilket ju är toppen om man vill ha social yta för personalen eller kundrepresentationen.

Newsec för dialog med olika aktörer inom restaurangbranschen om att öppna en restaurang på de två nedersta våningarna. I så fall kommer ett tak att byggas ovanför restaurangen, och ljusgården blir då kvar på de översta sex våningarna.

– Vi anpassar lokalerna efter hyresgästerna och det finns möjligheter för rum eller öppet kontorslandskap eller en blandning. Det är många som är intresserade av den här fastigheten och vi har många visningar, ­säger Ulf Birk.

Fastigheten kommer troligtvis vara klar för inflyttning efter årsskiftet.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration