Baksidan blir framsida när Högsbo får en ny gata

Förut var det en gatstump bakom några fastigheter på EA Rosengrens gata i Högsbo. Nu är Hilma Anderssons gata en riktig adress. – Det är ett stort lyft för oss. Vi ser det här som den naturliga framsidan på fastigheten, med ett fantastiskt skyltläge mot Dag Hammarskjöldsleden, säger Petra Thörnqvist på Awona AB.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-05-18 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Nya framsidan. Awona Fastigheter, med Petra Thörnqvist, gör om sin fastighet på den nya Hilma Anderssons gata. En ny en- tré anläggs, ut mot Hilma Anderssons gata och Dag Hammarskjöldsleden.
Bild: Nicklas Tollesson


Awona köpte fastigheten på EA Rosengrens gata 27 för ungefär ett och ett halvt år sedan. På baksidan av fastigheten, mellan EA Rosengrens gata och Dag Hammarskjöldsleden, har det länge gått en gata med ett antal parkeringar.

– Fastighetsägarna gick ihop och byggde gatstumpen, men den har aldrig tidigare haft ett namn. Adressen har hela tiden bara varit EA Rosengrens gata, och det har varit förvirrande, inte minst för besökare till före­tag som har haft sin ingång från det här hållet, ­säger Petra Thörnqvist, förvaltare på Awona Fastig­heter, som är ett litet privatägt bolag som äger tio ­kommersiella fastigheter i Göteborg, varav två i Högsbo.

I augusti förra året föreslog Awona för Göteborgs stad att gatan skulle få ett riktigt namn, och processen har gått snabbt. Gatan uppkallas nu efter bageriägaren Hilma Andersson.

Hilma Anderssons gata går från korsningen Gustaf Melins gata/EA Rosengrens gata, och kan ses som en förlängning av Gustaf Melins gata. Efter fastigheten på EA Rosengrens gata 23 svänger den söderut och följer Dag Hammarskjöldsleden några hundra meter. Fem fastigheter berörs av gatan. Tre av dem ägs av Kungs­leden och en av Harry Sjögren.

Awona håller just nu på att renovera och modernisera sin fastighet. Man bygger en ny entré ut mot Hilma Anderssons gata och ser det här som fastighetens ­naturliga framsida.

– Vi gör bland annat iordning fasaden, har tilläggsisolerat och bytt fönster. Vi gör klart exteriören, och anpassar interiören efter nästa hyresgäst.

En yta om cirka 1 200 kvadratmeter är ledig i fastig­heten. På andra våningen är det naturligt att ha kontor, men på bottenplanet ser Petra Thörnqvist flera möjligheter.

– Det kan passa för en butik eller som utställnings­yta. Skyltläget ut mot leden är fantastiskt bra, men det har inte utnyttjats tidigare när man har sett det här som husets baksida.

Det nya gatunamnet har ännu inte slagit igenom ordentligt. På de flesta kartorna över området finns Hilma Anderssons gata inte med.

– Det är fort­farande väldigt nytt. Posten har adressen i alla fall. Och Räddningstjänsten…

Lediga lokaler i Göteborg


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration