Nu förverkligas Alaskas planer – Bauhaus först ut

Inom kort inleds äntligen ombyggnationen av Sisjömotet och Alaska Fastigheter går vidare med sina storslagna planer för området – sammanlagt planeras för nästan 100 000 kvadratmeter ny lokalyta.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-05-14 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

100 000 Kvadratmeter. I samband med att Sisjömotet byggs om går Alaska vidare med sina stora planer. Bauhaus är först ut, på den gamla Forbo Forshaga-tomten (överst till vänster i bild).
Bild: Rstudio for architecture


Tidigare var det tänkt att Hornbach skulle etablera sig på den gamla Forbo Forshaga-tomten i Sisjön. Men det blir i stället branschkollegan Bauhaus som öppnar om ungefär ett år.

– Avtalet med Hornbach löpte ut i somras och de valde att inte gå vidare. De tyckte att kostnaden för infrastrukturen blev för hög. Då var det naturligt för oss att gå vidare med Bauhaus, som vi hade haft kontakt med tidigare, berättar Jörgen Persson, delägare på Alaska Fastigheter.

En förutsättning för att Alaska skulle kunna gå vidare med planerna var att infrastrukturen kraftigt skulle byggas ut, och Alaska får själva stå för en stor del av kostnaderna.

– Vi betalar 75 miljoner kronor. Jag känner inte till någon annan fastighetsägare som har betalat så mycket för att få möjlighet att utveckla ett gammalt industriområde.

De sammanlagda infrastrukturinvesteringarna beräknas till 125–150 miljoner kronor – Trafikverket står för omgörningen av Sisjömotet och Göteborgs stad för gatorna inne i själva området.

Klart i maj


Rivningen av Forbo Forshagas gamla kontorsdelar – på den södra delen av tomten – har redan inletts, och infrastrukturarbetena ska inledas nu i sommar. I maj 2015 ska det 20 000 kvadratmeter stora Bauhaus-varuhuset stå klart.

I samband med bygget av Bauhaus går Alaska igång med en handelsplats i storleksordningen 25 000 kvadratmeter mellan Bauhaus och Söderleden.

– Första inflyttning här är planerad till sista kvartalet 2015, säger Jörgen Persson.

– Vi har ankarhyresgästerna klara, men jag kan i nuläget inte gå ut med vilka de är. Men det är bra och spännande aktörer.

Det är externhandel det handlar om?

– Ja. Vi ska vara ett komplement till Frölunda torg, inte en konkurrent. Man ska åka till Frölunda torg för att shoppa och hit för att handla.

I nästa etapp planerar Alaska att utveckla området på den västra sidan av Sisjövägen.

– Vi planerar att bygga om och ut Coopfastigheten med ungefär 25 000 kvadratmeter handel. Närmare Söderleden planerar vi för två höghus, båda på cirka 12 000–14 000 kvadratmeter, ett med kontor och ett med hotell.

Hur är intresset bland hyresgästerna?

– Vi har ett koncept för Coopfastigheten, som jag inte kan avslöja i dag. Men ungefär 40 procent av innehållet är klart. Det är riktigt bra intresse för det här projektet. Sisjön är ett väldigt attraktivt område och det är inte så konstigt. Det blir allt svårare i alla städer att förflytta sig med bil, men här har vi ett riktigt attraktivt och lättillgängligt område, där man slipper både trängsel­skatter och dyra parkeringsplatser, säger Jörgen Persson, som räknar med byggstart för etapp 2 i slutet av 2015 eller i början av 2016.

Lediga lokaler i Göteborg


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration