Efterlängtad saluhall klar 2016

Malmö har varit utan saluhall i flera år. Men om ett par år står Malmö Saluhall klar vid det gamla godsmagasinet på Södra Neptunigatan. – Det blir ett himmelrike för alla som älskar bra råvaror och god mat, säger Martin Karyd, vd på Annabostäder som står bakom satsningen.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-03-03 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Om två år. I mitten av 2016 ska Malmö Saluhall stå klar. Nyligen lämnades en ansökan om planändring in och till somma- ren räknar man med att den klub- bas. Parallellt förbereds bygglov- sansökan och tanken är att även den ska lämnas in under sommaren.
Bild: Annabostäder


Att malmöiterna har saknat en saluhall råder det ingen tvekan om. Frågan har ältats i många sammanhang och till och med en Facebookgrupp har bildats, som tycker att landets tredje största stad bör ha en riktig saluhall. Arbetet har gett resultat. I mitten av 2016 ska ett nytt mattempel stå klart med allt det som bör rymmas i en riktig saluhall.

− Vi ser framför oss aktörer som traditionellt bör ­finnas i en saluhall; bra kött, ost, fisk, skaldjur, grön­saker, bröd, olja och så vidare, berättar Martin Karyd.

Martin Karyds förflutna som krögare på Atmosfär, kökschef på Kaptensgården i Skanör och som finalist i Årets kock är givetvis en del av förklaringen till att Annabostäder under flera år har haft tankar på en saluhall. Och just godsmagasinet har man sneglat på tidigare.

− Den har sluppit oss ur händerna. Men när den nu kom ut på marknaden igen var idén så pass förankrad hos oss att vi ganska snabbt kunde slå till och köpa den.

Industriell känsla


Annabostäder äger fastigheter i Malmö och Limhamn; 75 procent är hyresbostäder och resterande är ytor för handel och kommunala vårdboenden. Influenserna till den nya saluhallen kommer bland annat från Dean & Deluca i New York, Torvehallarna i Köpenhamn, Höganäs Saluhall och Stora Saluhallen i Göteborg. Utformningen av saluhallen har skett i samarbete med Wingårdh arkitektkontor.

Den nuvarande tegelbyggnaden är k-märkt och renoverings­arbetet kommer därför att ske med varsam hand. Inredningen blir svart och ambitionen är att förmedla en industriell känsla.

Modernare tillbyggnad


Den planerade tillbyggnaden ut mot parkerings­huset kommer däremot att ge ett mer modernt intryck med fasad i sträckplåt och skärmtak. Nybyggnaden ska rymma restaurang och serveringar medan den äldre byggnaden blir platsen för handel med råvaror.

− Det är en omfattande investering som vi gör här, därför vill vi också äga fastigheten och inte vara hyresgäst. Vi tänker långsiktigt och det här området är spännande och kommer att utvecklas mycket framöver. Om ett par år står till exempel Malmö Live klart.

− Det känns som att hela centrala Malmö drar sig åt det här hållet och håller på att länkas ihop med såväl Universitetsholmen som Västra Hamnen. Planer finns även på sikt för Kvarteret Gäddan med kontor och bostäder, berättar Martin Karyd.

Inte dyrt, men bra


Nyligen lämnades en ansökan om planändring in till stadsbyggnadskontoret. Sedan följer ett samråd och till sommaren räknar man med att planändringen klubbas. Parallellt förbereds bygglovsansökan och tanken är att även denna ska lämnas in i under sommaren. Därefter vidtar projektering, byggnation och uthyrning av ytor. Målsättningen är att öppna Malmö Saluhall i mitten av 2016.

− Den viktigaste fasen blir uthyrningsfasen, det gäller att leta i rätt kanaler för att få in rätt aktörer. Men med min bakgrund och de kontakter vi har så ska inte det vara några problem. Vårt motto är: inte dyrt, men bra. Det här ska bli en kvalitativ och inspirerande saluhall för alla, lovar Martin Karyd.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration