Malmö Live har öppnat dörrarna

Invigningen av Malmö Live närmar sig. Men redan nu står dörrarna på vid gavel in till konsertsalen, kongressanläggningen och hotellet. Malmös nya kulturella mötesplats blir helt klart något speciellt.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-04-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Malmös nya konserthus blir vassast i landet.
Bild: Henrik Ekberg


I början av maj slogs portarna upp för den publika delen av Malmö Live. Det vill säga de byggnader i kvarteret, en utspark från Centralstationen, som rymmer Malmös nya konserthus, Clarion Hotel och den tillhörande kongressanläggningen. En dryg vecka innan hölls en pressvisning där man visade upp innandömet. Till exempel det 25 våningar höga hotellet med sina 444 rum och på våning 23 det mest fashionabla: Zlatansviten. Förhoppningen är att stadens störste son kommer att välja sin egen svit när han besöker hemstaden i framtiden. Ett par våningar ovanför Zlatansviten huserar stjärnkocken Marcus Samuelsson med en av sina två restauranger i Malmö Live. Själva kongressdelen består av en rad konferens- och möteslokaler där den största rymmer 1 500 personer.

Öppet för vem som helst


Konserthuset är ett av nordens främsta, slår konserthuschef Jesper Larsson fast när vi samlas i entrén inför rundvandringen i de mer musikaliska delarna av Malmö Live. Vi tar sikte på den stora konsertsalen och passerar på vägen dit stora rymliga samlingsytor som kommer att vara öppna för vem som helst. De allmänna mötesytorna uppgår till 7 500 kvadratmeter och består till exempel av kafé, bar, öppen scen, foajé, infodesk, videovägg och utställningsyta.

– Det ska gå att bara hänga här. Vi vill skapa en kravlös känsla. Här är det öppet varje dag, för vem som helst och just det är det unika med Malmö Live. Sen ser jag fram emot möten mellan till exempel hotell- och kongressbesökare och konsertbesökare. Allt blandas här, det blir spännande, säger Jesper Larsson när vi närmar oss konsertsalen.

Scengolv som tårtbitar


Väl inne i det heligaste är det helt tyst. Än så länge. Jesper Larsson går ner och ställer sig på scenen och förklarar att salen är gjord för musik och inte prat. Allt är perfekt inställt och den musikaliska upplevelsen är i stort sett densamma oavsett vilken av de 1 600 stolarna man väljer att sätta sig på. Jesper Larsson berättar att det ovanför scenen hänger reflektionsskärmar som går att hissa ner för att optimera ljudet beroende på hur många som befinner sig på scenen. Scengolvet är uppdelat i olika tårtbitar som går att höja och sänka beroende på vilket instrument som ska framhävas.

– Det här rummet är unikt. Inget konserthus i Sverige kan mäta sig med den här akustiken. I Norden hör konsertsalen till de främsta, säger Jesper Larsson från scengolvet och ger klartecken åt några musiker att framföra ett stycke för att demonstrera saken.

Anpassad för barn


Vi vandrar vidare till nästa musikrum, kallad Kuben; ett helt svart rum som vid konserter kommer att kunna svälja 500 stående och 350 sittande åskådare. Men möjligheterna är många i det kubformade rummet med 13 meter till taket.

– Jag är helt övertygad om att detta rum blir den dolda diamanten i Malmö Live. Här kommer vi att arrangera konserter, samtal, dans, ja vad som helst. På tur står ett arrangemang för barn, vi ska anpassa hela lokalen för barn, berättar Karin Karlsson, programansvarig för Malmö Live.

Den fjärde juni invigs kvarteret Malmö Live och den 28 augusti kommer den första konserten att äga rum i konserthuset.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration