Omdebatterat kongressprojekt i startgroparna

Helsingborgs stad kommer att berikas med en ny centralt belägen kongressanläggning, hotell och nya bostäder. Magnus Skiöld på Midroc tror att satsningen blir betydelsefull för både staden och regionen. – Det blir en naturlig mötesplats i regionen som kommer att betyda oerhört mycket för Helsingborg.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-04-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Kongress och hotell. Projektet omfattar en kongressanläggning med ett sammanhängande hotell och spaanläggning samt 130 bostadsrätter. Detaljplanenär antagen, men har överklagats. Till senhösten tror Magnus Skiöld på Midroc att byggnationen kan påbörjas.
Bild: Midroc


Projektet omfattar en kongressanläggning med ett sammanhängande hotell med 240 rum och spa-anläggning samt 130 bostadsrätter. Jais Arkitekter har utformat kongress- och hotelldelen och Wingårdh arkitektkontor står bakom bostäderna. Detalj­planen antogs i december förra året. Återstår nu gör att planen vinner laga kraft.

– Den har överklagats, men vi tror och hoppas att detaljplanen kommer att vinna laga kraft till senhösten 2014 och att vi då kan påbörja detaljprojekteringen, säger Magnus Skiöld, vd på Midroc Property Development.

Det första som måste göras när detaljplanen vunnit laga kraft är att bygga en ny kaj vid den nuvarande Danmarksterminalen till den över hundra år gamla stationsbyggnaden som i dag rymmer rockklubben The Tivoli. Dit kommer stationsbyggnaden att flyttas och därefter väntar sanering av området, ytterligare projektering och grundläggning.

– Går det som planerat står bostäderna klara 2017 och kongressanläggningen med hotell året efter, berättar Magnus Skiöld.

Binder samman gammalt och nytt


Totalt handlar det om cirka 130 lägenheter på 16 000 kvadratmeter som kommer att resas utmed Helsingörskajen mellan Dunkers kulturhus och den nya kongressanläggningen. Byggnaderna kommer att bli fem till nio våningar höga och rymma bostadsrätter på mellan två och sex rum och kök.

De nya kvarteren binder samman Norra Hamnens ljusa, moderna arkitektur med den äldre bebyggelsens kvartersstruktur och tegelfasader. Promenadstråket förlängs utmed kajerna och på så sätt skapas tillgängliga platser i stadsrummet där besökare och helsingborgare kan trivas och umgås.

Spektakulär anläggning


Kongress- och hotellanläggningen blir en spektakulär byggnad vars bottenplan kommer att fyllas med publika verksamheter som restauranger och handel och där det också kommer att bli möjligt att arrangera utställningar och konserter. Den stora konferenssalen kommer att rymma 1 250 personer och hotellet, som blir en egen byggnad men som byggs ihop med kongressen, får 240 rum samt en spa-anläggning.

– Detta är ett fantastiskt läge för både kongress och bostäder, precis vid vattnet. Detta centrala läge är Sveriges bästa för en sådan här verksamhet och vi tror till exempel att spa-anläggningen kommer att locka många, inte minst danskar som inte är bortskämda med den här typen av anläggningar.

Under allt kommer det att byggas garage med plats för 320 bilar. Magnus Skiöld tror att satsningen kommer att skapa tillväxt och stärka handeln centralt, som den senaste tiden haft det lite motigt. Han tror även att besöksnäringen mår gott av projektet, men också att helsingborgarna själva uppskattar den nya mötesplatsen.

– Det här projektet breddar stadens utbud och ökar attraktiviteten i hela Nordvästskåne.

Lediga lokaler i HelsingborgDela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration