Bostadskvarter präglat av Malmös tobakshistoria

I början av 1700-talet låg det en tobaksfabrik i kvarteret. Nu står en helt ny bostadsfastighet klar i hjärtat av Gamla Väster och hyresgästerna har börjat flytta in. Doften av tobak är sedan länge borta, men på innergården växer ett tobaksblad fram.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-03-30 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Tomma lokaler. De 35 hyreslägenheterna i kvarteret är redan uthyrda, men det finns fortfarande lediga lokaler för kommersiell verksamhet i bottenplanet. Bakom projektet står Stena Fastigheter.
Bild: Stena Fastigheter


Det rör på sig bra kring kvarteret Frans Suell i centrala Malmö. Flyttbilar trängs i området, det kånkas på lådor och de 35 nybyggda bostäderna fylls sakta men säkert upp. Stena Fastigheters projekt, med MVB som totalentreprenör, i den gamla delen av staden har tagit närmare två år att färdigställa.

Unikt läge


– Vi är stolta över att kunna erbjuda ett nybyggt boende med ett unikt läge som kombinerar smarta lösningar och ett tydligt hållbarhetsperspektiv. I kvarteret Frans Suell möter vi de krav som både kunder och omvärlden ställer på framtidens boende, säger Unni Sollbe, vd på Stena Fastigheter Malmö AB.

Parallellt med uppförandet av bostäderna, med en boarea på totalt 2 440 kvadratmeter i sex våningsplan, har arkeologiska undersökningar gjorts i området. Dessa har visat att det har funnits verksamheter på platsen sedan 1500-talet, bland annat har man funnit bebyggelserester och kulturlager. Men det som främst har kommit att prägla kvarteret är Malmö Tobaks­fabrik som Frans Suell den yngre lät uppföra på platsen för omkring 300 år sedan. Detta kommer att avspeglas i inner­gårdens stenläggning.

– Stenläggningen pågår just nu och blir i form av ett tobaksblad som man kommer att kunna titta ner på från lägenheterna, berättar Lennart Björklund, projektutvecklare på Stena Fastigheter, som tycker att bostäderna geografiskt sett ligger helt rätt i Malmö.

– Det ligger perfekt mellan Lilla Torg och det som snart blir Malmö Live.

Finns lokaler att hyra


Alla lägenheter är redan uthyrda, men det finns ­lediga lokaler i bottenplan för kommersiell verksamhet. Totalt rör det sig om 500 kvadratmeter lokaler var­av 200 kvadratmeter har hyrts av Lan Master.

– Jag tror lokalerna passar bra för kontorsverksamhet, men även för företag som behöver uppställningsmöjligheter. Just nu för vi lite diskussioner med ett kafé, en frisör och en gallerist, berättar Lennart Björklund som tillägger att den största lediga lokalen är på 135 kvadratmeter.

Lediga lokaler i Malmö


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration