Ett ljusare och öppnare Märsta Centrum

Nya Märsta Centrum börjar ta form. Konsthallen och det nya biblioteket invigdes häromveckan. Om några år kommer torget att sjuda av liv med fler butiker, kontor och bostäder. – Det kommer att bli ett betydligt ljusare och öppnare Märsta Centrum, säger Svante Hedström, fastighetschef på Fastpartner.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-02-14 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Framtidens Märsta Centrum. Bilden redovisar en möjlig utformning av P-hus för den slutliga expansionen av nya fastigheter enligt detaljplanen.
Bild: Peter Mandoki, Megaron arkitekter


Sommaren 2010 skrev Sigtuna kommun och Fastpartner på en avsiktsförklaring för den framtida utvecklingen av Märsta Centrum. Nu börjar resultatet av det synas. Fastpartner äger idag 82 lägenheter och omkring 25 000 kvadratmeter kontors- och butiksyta i området, det vill säga det mesta av det fastighetsbestånd som ryms i centrum. Under en intensiv vecka i månadsskiftet januari, februari invigdes både det nya biblioteket på 1 700 kvadratmeter och Konsthall Märsta. I anslutning till den triangelformade byggnaden, med de kommunala verksamheterna, pågår nu byggnationen av kommunens nya kulturskola som slår upp portarna i slutet av året.

– Det blir som ett kulturcentrum mitt i centrum. Dessutom bygger vi en vinterträdgård med sedumtak mellan biblioteket och konsthallen, där det förutom servering blir utställningar från kulturverksamheterna, berättar Svante Hedström.

Uteservering och trygghetsboende


Närheten till Arlanda, Stockholm och Uppsala har gjort Sigtuna till en av landets snabbast växande kommuner med drygt 40 000 invånare. Ett attraktivt centrum i kommunens centralort är därmed en naturlig utveckling, påpekar Svante Hedström där vi sitter i det nya biblioteket och blickar ut genom de stora fönsterrutorna. Han berättar att det till sommaren kommer att bli uteservering på den stenbelagda platsen utanför biblioteket för nyetablerade kaféer och restauranger. Om bara några månader flyttar till exempel en restaurang in i en lokal mitt emot biblioteket. I samband med att kulturskolan blir klar så kommer även ett trygghetsboende att byggas i området. Huset där ÖoB håller till idag ska rivas och ersättas med en stor livsmedelsbutik som kommer att stå klar till sommaren 2016.

– Märsta och Sigtuna hör till de ställen som är underutvecklade vad gäller handel generellt. Så behovet är stort för en livsmedelsbutik. Tanken är sen att ÖoB flyttar till övervåningen på den nya livsmedelsbutiken. I anknytning till denna ska vi bygga ett parkeringshus och göra utrymme för åtminstone ett par stora modebutiker där vi hoppas att någon av de större kedjorna blir aktuella.
Artikelbild

Butiker. Bilden visar ett tänkt scenario för en ny butiksbyggnad mot Nymärsta torg.
Bild: Peter Mandoki, Megaron arkitekter


Tror på öppet torg


En upprustning kommer att genomföras av samtliga fastigheter i centrum; de mörka fasaderna blir ljusare, skyltfönstren större och belysningen bättre. Sammanlagt kommer 150 nya bostäder att skapas och butiks­ytor på närmare 21 000 kvadratmeter samt kontors­lokaler.

– Förutom den rent kommersiella servicen så ökar allt annat här också, det tillkommer till exempel tandläkare och förhoppningsvis även Arbetsförmedlingen.

Tanken är att arbeta etappvis för att störa den nuvarande verksamheten så lite som möjligt. Även infrastrukturen kommer att förbättras med till exempel en ny busshållplats i området och en upprustad gång- och cykelbana från stationen. Allt som byggs nytt i Märsta Centrum ska certifieras enligt Green Building. Tidigare diskussioner om torget har bland annat handlat om huruvida det ska byggas in eller fortsätta vara öppet. Svante Hedström tror på det öppna alternativet.

– Trenden idag är att det ska vara mer stadslikt, att man ska kunna gå ute och njuta av vädret och det har vi tagit fasta på. Men det kommer att bli inomhusdelar också, och restauranger och större butiker om man behöver värma sig, säger Svante Hedström som hoppas att det nya Märsta Centrum står helt klart om fem, sex år.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration