Historiska lokaler blir moderna kontors- och lagerutrymmen

På Lidingös södra strand utvecklar JM den nya stadsdelen Dalénum. Bostäder och kommersiella lokaler kommer under de närmaste åren att växa fram i och omkring Agas gamla industrilokaler. – Dalénum är ett expansivt område där strand- och naturliv i kombination med närheten till city är svårslaget, säger Madeleine Helmerskog, projektförvaltare på JM.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-02-03 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Dalénum
Bild: JM


Aga har länge dominerat som ensam aktör på Dalénum, men sedan tillverkningen flyttades har andra aktörer givits utrymme att verka i de industrihistoriska lokalerna med det karakteristiska röda teglet. JM har ett kommersiellt bestånd på cirka 15 500 kvadrat­meter i området. Huvuddelen är lagerytor, men där finns även kontor och en restaurang.

– Vi vidareutvecklar området ytterligare med moderna och energieffektiva kontorslokaler. Det blir en unik möjlighet att arbeta i lokaler som är ett industrihistoriskt minnesmärke och har fantastisk sjöutsikt. Vi har möjligheten att hyresgästanpassa enligt de flesta företags önskemål, berättar Madeleine Helmerskog.

Varierande branscher


I direkt närhet finns idag restaurang, kafé, Ica Kvantum och apotek. Under sommaren och hösten byggde JM ett 2 600 kvadratmeter stort Sats-gym på Dalénum. Bolaget står även bakom ett nybyggt äldreboende och just nu pågår uppförandet av drygt 200 hyresrätter. Under en tio-årsperiod är tanken att skapa cirka 800 bostadsrätter kring Dalénum. Bland lediga utrymmen bakom de röda tegelfasaderna finns idag allt från lager- och kontorslokaler från 100 kvadratmeter upp till 4 000 kvadratmeter.

– Vi ser ett stort intresse från fåmansbolag som är etablerade på Lidingö. Vi har förfrågningar på lager­ytor samt mindre kontorsytor om 100–300 kvadrat­meter. Branscherna är varierande, från lättare industri till förstklassig fotostudio. Vi efterfrågar en bra mix som lämpar sig i ett integrerat bostadsområde, säger Madeleine Helmerskog.

Fokus på projektutveckling


Från det strandnära området på Lidingö är det endast några minuters promenadväg till Lidingöbanan som ansluter till tunnelbanan i Ropsten. I framtiden kommer även Spårväg City att anknyta Lidingöbanan och Dalénum med Nybroplan och Kungsholmen. Det är nu också möjligt att resa kollektivt sjövägen, från Norra Djurgårdsstaden och Dalénum vidare till bland annat Nacka Strand och Nybroplan. JM har en tydlig fokusering på projektutveckling, därför kan bolaget minimera byggnadernas miljöpåverkan under hela dess livscykel. Det tidigare fjärrvärmenätet i Dalénumområdet har ersatts av ett nytt fjärrvärmesystem och i samband med detta byttes även de befintliga undercentralerna ut mot en effektivare drift.

– Vi arbetar även med att avveckla befintliga kylmaskiner och istället satsa på miljövänlig frikyla. Detta görs genom att pumpa sjövatten från Värtan som sedan kyler våra huskroppar sommartid, förklarar Madeleine Helmerskog.

I slutet av 2013 sålde JM knappt 30 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta i Dalénumområdet till Fastpartner.

– Vårt huvudfokus är att utveckla kommersiella fastig­hetsbestånd och när vi har kommit till en punkt där fokus övergår i långsiktig förvaltning är oftast valet att avyttra, berättar Madeleine Helmerskog.

Lediga lokaler i Stockholm


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration