Alltid i händelsernas centrum

Det är i city det händer. Det är också den enkla förklaringen till att AMF Fastigheter håller till i de mest centrala delarna av Stockholm. –Vi vill vara där folket är. Det ska finnas spårbunden trafik i närheten av våra lokaler, säger Niclas Österberg, uthyrningschef på AMF Fastigheter.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-02-03 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Binda samman .I Marievik arbetar AMF Fastigheter tillsammans med Stockholms stad för att binda samman Liljeholmsområdet med FÖretaG innerstan. Just nu pågår en detalj- AMF Fastigheter. text: Henrik ekberg bild: aMF Fastigheter planeprocess för att möjliggöra byggande av bostäder vid kajen närmast Liljeholmsbron.
Bild: AMF Fastigheter


AMF Fastigheter ägs till hundra procent av AMF men är ett fristående dotterbolag med egen organisation och styrelse. Bolaget äger, utvecklar och förvaltar närmare 40 fastigheter med handel och kontor i Stockholm, Sundbyberg och Marievik. En av de mest kända handelsplatserna är Gallerian med sina närmare hundra butiker och restauranger.

– Det var ju faktiskt Gallerian, som invigdes 1976, som var först med att kalla sig galleria och som därmed har gett namn åt efterföljande köpcentrum, berättar Niclas Österberg.

Internationella varumärken


När det gäller Gallerian och bolagets övriga handelsplatser (Mood Stockholm, Västermalmsgallerian, Fält­översten och Ringen) så strävar AMF Fastigheter efter att hitta den bästa mixen av butiker som stödjer varandra och som blir starka tillsammans. Men slutkunden är minst lika betydelsefull, resonerar Niclas Österberg.

– Man måste tänka som slutkunden gör och jag tror vi är duktiga på det. Till exempel när det gäller att få in internationella varumärken som inte tidigare funnits på den svenska marknaden. River Island flyttar inom kort in i Gallerian, det är ett gott exempel.

Vad har ni för nya projekt på gång?

– Vi har ett projekt på gång ovanför Gallerian där vi ska utveckla en ny plats för kontor, restauranger och hotell. Idag är det kontor i de fem byggnader som vi äger. I framtiden är planen att det ska bli tre byggnader med kontor och de andra båda ska rymma hotell och restauranger. Det arbetet startar i samband med att Swedbank flyttar till Sundbyberg i sommar. Grundtanken är att skapa en helhet för företagen som kommer att sitta i kvarteret. Ett annat projekt rör Marievik där vi tillsammans med Stockholms stad arbetar för att binda samman Liljeholmsområdet med innerstan. Just nu pågår en detaljplaneprocess för att möjliggöra byggande av bostäder vid kajen närmast Liljeholmsbron.

Hur ser ni på framtiden?

– Vi ser ljust på framtiden, vi tror på Stockholms innerstad. Vi tror att företag attraheras av att kunna promenera mellan mötena och därmed minimera resorna. Stockholm växer med 100 personer per dag, det är en oerhörd tillväxt i hela regionen.

På vilket sätt jobbar ni med miljöfrågor?

– Vi har höga miljöambitioner. Till exempel har vi ett femårsprojekt där vi ska reducera energianvändningen i våra byggnader med 25 procent. Det har nu gått fyra år och vi har redan minskat med över 25 procent. Vi bygger enbart in material i våra fastigheter som är godkända enligt byggvarubedömningen, skriver gröna hyresavtal med hyresgästerna och miljöklassar alla byggnader enligt Miljöbyggnad.

Lediga lokaler i StockholmDela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration