Välkommen hem till Vasakronan

Ett nytt fräscht kontor vid Triangeln och en ambition att utveckla handeln i city. Det ser ljust ut för Vasakronan i Öresund. – Vi trivs väldigt bra ihop här på kontoret, säger Anneli Dahl, uthyrningschef för Öresundsregionen.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-04-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Anneli Dahl och Eric Sjöstedt har tillsammans jobbat på Vasakronan i 21 år.
Bild: Henrik Ekberg


Välkommen hem till oss. Så lyder temat för Vasa­kronans splitter nya Malmökontor i ­Triangeln på Rådmansgatan. Fastighetsbolagets olika region­kontor runt om i landet har alla sina unika ­teman.

– Vi har arbetat fram konceptet tillsammans och det är lite det som tema-namnet syftar på. Vi har väldigt god sammanhållning, det är lite som ett hem på det sättet, säger Anneli Dahl.

Vilket blir ganska tydligt när Lokalnytt hälsar på i det 830 kvadratmeter stora aktivitetsbaserade kontoret som har utformats av White. Fredagsmötet med till­hörande finfrukost har precis avslutats. De olika miljöerna i kontoret har koppling till just hemmet och man ljuger om man inte tycker det är välkomnande. Det är bland annat Gillestugan – ett mysigt och lite murrigt rum med soffa och brun ryamatta. Orangeriet är en öppen arbetszon med hög puls. Vidare finns Pergolan, Ogräset, samt Kojan, en fokuszon där man inte får bli störd.

Totalt arbetar ett 40-tal personer på Malmökontoret. På bolagets andra Öresundskontor i Lund är fem personer stationerade. Eric Sjöstedt, affärsområdeschef, handel, berättar att det gamla Malmökontoret hade långa korridorer och traditionella kontorsrum.

– Här blir det så många fler spontanmöten. Man kan sitta var som helst och välja vilken arbetsplats som helst eftersom allt finns i molnet. När man loggar in så får man helt enkelt upp sitt skrivbord på skärmen, ­säger han och fortsätter:

– IT-tekniken är oerhört viktig i ett aktivitetsbaserat kontor och den leder också till att vi minskar pappershanteringen betydligt.

Centralt belägna fastigheter


Vi sätter oss i Örtagården, ett konferensrum med träpanel på väggarna, och Anneli Dahl berättar att Vasa­kronan i dag äger 40 fastigheter i Öresundsregionen. 31 i Malmö och 9 i Lund. Cirka 25 procent av beståndet består av butiker och restauranger och 63 procent av kontor. Resterande ytor är hotell, bostäder och parkering. Marknadsvärdet i Öresund uppgår i dag till 11,1 miljarder kronor och den totalt lokalytan är 368 000 kvadratmeter. Alla Vasakronans fastigheter är centralt belägna; visionen är station till station. En titt ut genom fönstret förklarar visionen ganska klart; där nere ligger Station Triangeln. Vasakronan äger bland annat köpcentrumet Triangeln, som vi sitter i, och cirka 40 procent av gågatans butikslokaler.

– Vi fokuserar på attraktiva lägen. I Malmö inne­fattar det city, Hyllie och Västra Hamnen, säger Anneli Dahl, som har varit Vasakronan trogen i elva år varav fyra år som uthyrningschef.

Engagerad hyresvärd


Eric Sjöstedt har jobbat på Vasakronan i tio år, fem av dessa som områdeschef. Han beskriver Vasakronan som en engagerad hyresvärd med egen driftspersonal. Med egen personal på plats kan man lättare ge bra service till kunder, säger han.

– Vi engagerar oss mycket i cityhandelns utveckling. Nyligen arrangerade vi till exempel ett påskevent med bland annat en flashmob på gågatan.

Hur ser ert hållbarhetsarbete ut?


– 50 procent av Vasakronans fastigheter är miljöcertifierade. Framförallt arbetar vi med Leed, men även Breeam. För energiförbrukningen är vår målsättning att ligga 50 procent under branschens energiförbrukning. I dag ligger vi 48 procent under snittet.

Vasakronans största hyresgäster i Öresund är Rättscentrum på Porslinsgatan i Malmö som inhyser Polismyndigheten i Skåne, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Domstolsverket och Kriminalvården. Lokalytorna omfattar drygt 26 000 kvadratmeter. I Lund är Sony ­Mobile den stora hyresgästen.

Har ni några lediga lokaler?


– Vi har haft en del vakanser och utmaningar på gå­gatan här i Malmö, men det känns som att trenden nu har vänt och att city har blivit mer eftertraktat. Till exempel har Condeco, K & Us och Mango nyligen öppnat i city. På kontorssidan har vi lokaler att erbjuda i stationsnära lägen, Västra hamnen och centrum. Vi har även några lediga lokaler i Lund, bland annat i Mobile Heights Center (MHC) på Brunnshög.

Vad tänker ni om framtiden i Öresund?


– Vi vill fortsätta satsa i Malmö city, Västra Hamnen och Hyllie; växa och utveckla fastigheterna här. Efter en kort smekmånad i det nya malmökontoret börjar nu saker och ting falla på plats. I början var vi lite oroliga för att det skulle bli en tyst och försiktig stämning eftersom vi har varit vana vid egna rum, men folk pratar och det finns en öppenhet. Vi är stolta.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration