Instrumentfabriken väcks till liv med kreativa verksamheter

Tvärbanans utbredning gör att många slumrande områden väcks till liv och blir attraktiva. Ett exempel är vid Norra Ulvsunda i Bromma. Där pågår nu ett restaureringsarbete av Ericssons gamla instrumentfabrik. – Det här området har länge legat instängt, med Tvärbanan blir det ett optimalt kontorsläge, säger Peter Björk, projektutvecklare på Svenska Hus.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-03-11 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Gammalt och nytt. I de uppfräschade och moderna lokalerna finns det spår av tiden då Ericsson höll till i fastigheten.
Bild: Svenska Hus


Svenska Hus köpte den gamla industrifastigheten 2008, men har sedan dess legat lågt och väntat in rätt tillfälle för att rusta upp lokalerna på totalt 15 000 kvadratmeter.
Artikelbild

Peter Björk, Svenska Hus


– Vi har avvaktat tills marknaden är mogen och det är den nu. Det var förlösande när Tvärbanan började rulla i oktober förra året och uthyrningen går bättre än kalkylerat. I förlängningen kommer även Tvärbanan att trafikera Bromma flygplats, som ligger endast ett stenkast härifrån, berättar Peter Björk.

Inredningen i de upprustade delarna av fastigheten präglas mycket av den gamla industriverksamheten på Ranhammarsvägen 20. Svenska Hus har flyttat sitt Stockholmskontor från Hammarby sjöstad till Instrumentfabriken och inne i det nya kontoret är det minst sagt rymligt. De grova, slingrande ventilationstrummorna i taket syns tydligt och ger en industriell känsla. Här och där i innerväggarna dyker också spår av gamla tegelstenar upp.

Gamla och nya hyresgäster


Kvar i fastigheten sen förvärvet 2008 finns bland ­annat Handelsbanken, ett konstnärskluster med bland annat Linn Fernström samt Agne Bokbinderi. I höstas flyttade Victrix Inredarna, som samarbetar med många större byggföretag, in i en 1 630 kvadratmeter stor ­lokal på bottenplan. Lokalerna används till kontor och showroom.

Andra nya hyresgäster är Italian Brands, som driver den svenska agenturen för Ilve spisar, och matfotografen Jakob Fridholm. Ytterligare en nyetablering är Nordic Service Partners, Burger Kings största franchisetagare i Norden, som har valt att förlägga sitt nya huvudkontor vid Ranhammarsvägen.

– Om ett par år när ännu mer står färdigt här tror jag att vi kommer att vara väldigt glada att vi valde ­detta läge för vårt huvudkontor. Vi har också fått mycket bättre och mer ändamålsenliga lokaler än vi hade ­tidigare, dessutom till ett lägre pris. Och överraskande nog störs vi inte av flyget, säger Johan Wedin, vice vd på NSP.

Moderna, flexibla kontorslokaler


Renoveringen invändigt sker successivt i samarbete med hyresgästerna och under våren och sommaren ska den lite gulaktiga fasaden fräschas upp och bli gnistrande vit samtidigt som den i dag något ruffiga innergården blir bilfri. Peter Björk jobbar nu hårt med att få in rätt krögare i fastigheten och planerar också för ett gym. Tanken är att innergården ska förses med servering och bli grönare.

Svenska Hus erbjuder lokaler i Instrumentfabriken på 100–4 000 kvadratmeter.

– Vi har i dag tomställt cirka 5 000 kvadratmeter och öppnat upp för möjligheterna att skapa moderna, flexibla kontorslokaler med stora fönster och högt i tak. Läget med Tvärbanan utanför porten samt kort gång­avstånd till flyget kombinerat med unika nyrenoverade kontor kommer attrahera många företag, i synnerhet de som prioriterar en kreativ miljö med möjlighet till skräddarsydd anpassning efter hyresgästen. Kontors­hyran ligger i dag på cirka 1 500–1 700 kronor per kvadratmeter och år plus tillägg, berättar Peter Björk.

Lediga lokaler i Stockholm


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration