Liljevalchs tillbyggnad sätter konsten i centrum

Liljevalchs konsthall blir större. Och den nya tillbyggnaden kommer att lyfta fram konsten, enligt Gert Wingårdh från Wingårdh arkitekter, som vann arkitekttävlingen. – Jag vill inte att arkitekturen ska stå i centrum i en sådan här byggnad. Det ska konsten göra, säger han.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-03-08 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Den nya tillbyggnaden på Liljevalchs
Bild: Wingårdh arkitekter


Syftet med tävlingen var att ta fram ett förslag till utformning av en tillbyggnad på konsthallen med stark egen identitet och respektfullt förhållningssätt till den befintliga byggnaden. Stockholms stad, som utlyste tävlingen, hade att ta ställning till fem tävlingsförslag. Vann gjorde Wingårdhs förslag "Liten" som tagits fram i samarbete med konstnären Ingegerd Råman. Byggnaden är cirka 2 400 kvadratmeter stor i ljus betong med tre våningar samt butik, kafé och entré ut mot Falkenbergsgatan.

– Tillbyggnaden gör att Liljevalchs konsthall kan ha fler utställningar och utöka öppettiderna. Stockholmarna kommer helt enkelt att möta mer konst i sin alldeles egna konsthall, säger Madeleine Sjöstedt, kultur och fastighetsborgarråd i Stockholm.

Omgjord tävling


Efter att de fem förslagen lämnats i höstas valde Stockholm stad att göra om tävlingen med samtliga deltagare. Anledningen var att man ansåg att byggnaderna blev för stora och dominerande samt att budgetramarna överskreds. Samtidigt var man lite självkritisk och tyckte att deltagarna i viss mån hade löst uppgiften utifrån de förutsättningar som angetts i programmet.

Juryns motivering


Ett förslag som med ett lätt och lekfullt uttryck anknyter till Liljevalchs folkliga anda. Tillbyggnaden har skickligt utförda ljusinsläpp till de stora utställningshallarna och gör det möjligt att variera utställningar flexibelt och varierat. Juryn ser ett lyckat samarbete mellan konstnär och arkitekt i den särpräglad fasadlösning som bryter dagsljuset i olika toner. Den lovar en vacker, glittrande och varierad färgsättning. Fasadens karaktär av snillrik lekfullhet och hantverk stämmer väl överens med Liljevalchs tradition.

– Det var svårt att förstå vad Liljevalchs egentligen ville ha, vilket framgick efter att det blev en omtävlan. Att vi sedan vann beror nog dels på att vi lyckades hålla storleken som de efterfrågade och att byggnaden integrerade bra med Blå porten, säger Gert Wingårdh.

För tanken till buteljbottnar


Wingårdhs har bland annat hittat inspiration från Malmö konsthall som invigdes 1975 och ritades av Klas Anshelm. Liljevalchs nya tillbyggnad, som beräknas stå klar 2017, får en betongfasad med klara gröna glasmönster som för tankarna till flaskor och buteljbottnar. Interiören präglas av rena och enkla rum för att inte ställa sig i vägen för konsten.

– Arken i Köpenhamn med dess lutande väggar är lite motsatsen till det vi ville ha fram. Här ska konsten synas, säger Gert Wingårdh som konstaterar att detta är sjätte projektet där han samarbetar med Ingegerd Råman.

– Vi kompletterar varandra bra, helt enkelt.


Lediga lokaler i Stockholm


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration