Röster om Kista: "Framåtanda och entreprenörsskap"

Kajsa van Dijck, förvaltningschef på Sveareal, och Gabrielle Hemmerlind, uthyrare på Newsec, om hyresmarknaden i Kista.

Skriven av Sofia Grymer 2014-04-12 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Kajsa van Dijck, förvaltningschef, Sveareal


Hur ser du på hyresutvecklingen i Kista?
Artikelbild

Kajsa van Dijck
Bild: Sveareal


– I Kista är kontorsutbudet varierat med olika typer av fastigheter från olika tidsperioder och med varierande standard. Hyrorna har varit stabila under en lång period men kan komma att stiga framöver då fler kontor byggs om till modern standard i takt med att efterfrågan ökar.

Vilka är de största fördelarna med att etablera sig i Kista?

– Kista Science City har ett mycket bra läge med goda kommunikationer. Hit tar man sig med lätthet med pendeltåg, flygbuss, tunnelbana eller bil. Området kännetecknas av framåtanda och entreprenörskap. Stadsdelen har under åren fått ett högt anseende både i Sverige och internationellt, vilket lockar hög kompetens inom främst informations- och kommunikationsteknologi (ICT). Här verkar både stora globala företag och innovativa småföretag tillsammans med KTH och Stockholms universitet som alla bidrar till att göra Kista till den levande vetenskapsstad den är i dag. Kista växer varje år med nya bostäder och fler arbetsplatser vilket förstärker den dynamiska blandningen och den urbana känslan i området.

Vilka är de viktigaste frågorna för en positiv utveckling i Kista?

– Det skulle vara positivt med ytterligare satsningar på gatumiljön och gångstråken i Kista. När den nya infrastrukturen är på plats tror vi att Kistas dragningskraft kommer att öka ytterligare. Vi skulle även gärna se fler naturliga och trivsamma mötesplatser – något vi på Sveareal försöker skapa i våra egna fastigheter.

Hur ser du på er roll i Kista?

– Sveareal är en ny och aktiv fastighetsägare i Kista som äger och förvaltar tre centralt belägna fastigheter på 120 000 kvadratmeter. Efter förvärvet förra årsskiftet har vi arbetat intensivt med att utveckla våra byggnader för framtida hyresgäster – ett arbete som redan börjat visa på synbara resultat.

Gabrielle Hemmerlind, uthyrare, Newsec


Hur ser du på hyresutvecklingen i Kista?
Artikelbild

Gabrielle Hemmerlind
Bild: Newsec


– Hyrorna ligger på mellan 1 500 kronor och 2 700 kronor per kvadratmeter. Generellt sett är det en positiv hyresutveckling i nyproduktionen, men även i de större förädlingsprojekten.

Vilka är de största fördelarna med att etablera sig i Kista?

– Närhet till E4 och Arlanda men även till Stockholm City. Kommunikationerna är väldigt bra och Tvärbanans etablering 2020 betyder mycket. Förbifarten kommer att korta avstånden mellan de södra delarna av Stockholm. Infrastrukturen förbättras genom Tunnelbannan som förlängs till Barkarby. Med Kistamässan så har servicen spridits och ökats i hela området så det inte är bara runt Kista Centrum som det händer.

Vilka är de viktigaste frågorna för en positiv utveckling i Kista?

– Att satsningen av bostäder görs i området så att Kista blir mer levande dygnet runt. Detta gör också att det blir lättare att attrahera mer varierad verksamhet.

Hur ser du på er roll i Kista?

– Newsec har god kännedom om Kistamarknaden och har haft omväxlande närvaro i området. Vi är väldigt glada över att ha ett exklusivt uppdrag med Klövern i Kista när det gäller uthyrningsprojektet av Time Building. Det är ett spännande projekt där vi har många förfrågningar på företag som finns både i Kista men även från övriga delar av länet.

Lediga lokaler i Stockholm


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration