Industriområde med anor ska bli blandstad

Ett område stort som gamla stan i Norrköping håller på att öppnas upp efter att varit stängt i 140 år. Ett område med bara sju minuters gångväg från Centralstationen kommer inom tio år att ha utvecklats till en ny stadsdel.

Skriven av Rasmus Thedin 2015-02-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Den planerade entrén till Lyckorna.
Bild: Estate Concierge


Den gamla industrifastigheten på närmare åtta hektar har anor från 1870-talet, då Norrköpings mekaniska verkstad förlade sin verksamhet här. Nästa företag på området var uppfinnarföretaget Aktiebolaget Mekaniska verkstaden Vulcan. De tillverkade bland annat världens första utombordsmotor här i slutet av 1800-talet. 1905 upphörde deras verksamhet på området och istället flyttade Harvester in och tillverkade jordbruksmaskiner här fram till 1968, då verksamheten lades ner. Det är här Jon Wikdahl, vd för nybildade fastighetsbolaget Vulcania, kommer in i historien. Hans pappa köpte fastigheten 1968.

Såg tidigt möjligheterna


Hans företag hette Noss och tillverkade processanläggningar till pappersindustrin. För två år sedan såldes den verksamheten till Kadent, som flyttade stålproduktionen till Kina. Den enda verksamhet de behöll i Norrköping var deras plastverkstad som ryms i en byggnad på 2 000 kvadratmeter i ett hörn av området.

När Noss blev ett fastighetsbolag för två år sedan bytte de namn till Vulcania, ett namn som anspelar på områdets historia. De äger hela fastigheten och den ska nu utvecklas. För två år sedan kontaktades därför Anders Strömlid, på Estate Concierge, som sedan dess står för fastighetsutveckling och uthyrning av Lyckorna.

– Vi såg tidigt möjligheterna med det här området utifrån ett förädlingsperspektiv, säger Anders Strömlid.

Istället för industri är nu tanken att det ska bli kontor, bostäder, handel, kulturverksamhet och service i området. Det ska bli en helt ny stadsdel; en blandstad som är levande dygnet runt.

– Visionen omfattar hela fastigheten. Det är en unik enskild fastighet på åtta hektar centralt i Norrköping, som dessutom går att utveckla. Det finns ingen annanstans i staden. Utvecklingen av området sker dessutom med kommunens glada tillrop. Det ligger i linje med vad de tycker är lämpligt att göra i staden, säger Anders Strömlid.

Området blir luftigt


I visionen som de har tagit fram tillsammans med AG arkitekter finns många av de befintliga byggnaderna kvar, men man har även ritat in verkliga byggnader från andra platser för att visa på områdets storlek och potential. Exempelvis Scandic Hotel i Linköping och Cirkus Scotts cirkustält.

– Vi har Norrköpings ungdomscirkus som hyresgäst i dag, så då kändes det lämpligt. Det stora tältet får plats i ett litet hörn på området, säger Jon Wikdahl.

Mellan 300 och 350 lägenheter planeras i områdets ena ända. De tar upp ungefär en fjärdedel av området.

– Vi räknar med fyra våningar där, men kommunen säger: Bygg högre. Men vi vill hålla bebyggelsen låg än så länge, säger Jon Wikdahl.

Tanken är att bostadsområdet ska höjas en våning över mark. Dels för att göra bottenplan attraktivare och dels för att kunna få in ett parkeringsdäck under bostäderna. Ut mot gatan sett från parkeringsdäcket är tanken att butiker, kaféer och restauranger ska kunna inrymmas.

Totalt räknar de med ytor på cirka 100 000 kvadratmeter, inklusive bostäder.

– Tittar du på visionsbilden ser du att det ändå kommer att bli ett luftigt område, säger Jon Wikdahl.

Området som tidigare varit stängt för allmänheten ska nu öppnas upp.

– Det vi ska göra nu är att plocka ner staketen för att visa att man är välkommen till området, efter 140 år, säger Anders Strömlid.

Vad blir nästa steg?


– I dagsläget har vi ett kontorshus på 4 000 kvadrat. I den byggnaden har vi en pågående process med ett antal intressenter. Där kan man i princip flytta in redan i dag. Vi ska bara se över ytskikt och luftkvalitet och höja det till 2015 års standard. Vi har även en gammal industribyggnad med oerhörd karaktär. Det är en wow-känsla när man kommer in där. Som mest är det 20 meter i takhöjd. Den har all den industriromantik du kan tänka dig. Där ser vi handel som nästa steg, säger Anders Strömlid.

I befintliga byggnader har de 32 000 kvadratmeter lokalyta, av skiftande kvalitet. Precis vid infarten till området har de en byggnad på 1 600 kvadratmeter, som även den är vakant.

– Den har en miljö som får vilken kontorsmänniska som helst att tänka visionärt, säger Anders Strömlid.

I dag har de ungefär 8 500 kvadratmeter uthyrt i området, till verksamheter och lager. Och de har kontorsofferter ute på 4 000 kvadratmeter, som de hoppas ha uthyrt inom ett halvår.

– Men hela processen för området handlar nog om en tioårsperiod, säger Anders Strömlid.

I dag ligger området i en del av Norrköping som kanske inte är det första man tänker på, men varken Jon Wikdahl eller Anders Strömlid tror att det kommer vara svårt att få området att bli attraktivt.

– Den här typen av miljöer säljer sig nästan självt, säger Jon Wikdahl.

– Norrköping ska ju dessutom växa norrut, så då kommer det att bli ännu mer attraktivt. Det har tagits emot väldigt positivt att vi vill vara med i den utvecklingen, säger Anders Strömlid.

Varför ska man hyra in sig här i ett tidigt skede, innan planerna är färdiga för vad som kommer att hända i området?


– Man får bra lokaler, med ett bra läge i en genuin ­miljö, och attraktiviteten kommer bara att öka. Det här är ett guldläge, säger Jon Wikdahl.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration