"Vi vill åldras tillsammans med våra hyresgäster"

Vid generationsskiftet inom Tholmark Gruppen AB bildades det nya fastighetsbolaget Cramlot, som tog över koncernens fastigheter. Cramlot hoppas på att växa och bli en stark aktör på marknaden.

Skriven av Rasmus Thedin 2015-02-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Roy Karlsson visar stolt upp Leos Leklands verksamhet i Cramlots fastighet.
Bild: Rasmus Thedin


För tre år sedan delades verksamheten i Tholmark Gruppen upp mellan de tre syskonen Tolmark. Per Tolmark tog över fastighetsbiten och bildade det nya fastighetsbolaget Cramlot (Tolmark baklänges, fast med lite annorlunda stavning). Roy Karlsson är vd och delägare i bolaget.

– Jag fick en förfrågan av Per över en kopp kaffe att ingå i ett delägarskap och det kunde jag ju inte tacka nej till, säger han.

För tillfället är Cramlots bestånd väldigt koncentrerat. De äger ett område i Tornby om drygt 50 000 kvadratmeter mark, med drygt 16 000 kvadratmeter lokaler.

– Tornby är ett starkt varumärke. I dag jobbar ­mellan 6 000 och 7 000 människor i Tornby som är ett ­expansivt område. Jag är glad och positiv att vi har fastig­heterna här, det är ett bra område, säger Roy Karlsson.

Cramlot bildades vid årsskiftet 2012/2013. Deras fastig­heter hade då precis blivit i stort sett tomma, då ­K-Rauta lämnade dem. De hyrde tidigare drygt 65 ­procent av ytorna.

– Då var frågan vad vi skulle göra med dem, så jag och Per gav oss runt i Sverige för att se olika områden som inte fanns i Linköping. Vi ville ha hit något nytt, säger Roy Karlsson.

Lekland och gym


Bland annat åkte de till Västerås. Där hittade de Leos Lekland och Prison Island. De började föra en dialog med de båda aktörerna om att etablera sig i Linköping.

I februari öppnade även ett gym i den delen av fastig­heten som tidigare var K-Rautas butik.

– Det sväljer lätt 500 personer samtidigt och har fri parkering, säger Roy Karlsson.

Leos Lekland flyttade in i slutet av 2013 och Prison ­Island flyttade in i somras. I fastigheten ligger även ­restaurangen Kina Thai som öppnade i oktober 2014.

I dag är nästan allt uthyrt. De har en kontorsyta på 950 kvadratmeter vakant, där sitter de i förhandling med en eventuell hyresgäst.

– Det ser ut som att vi kan hitta något som kompletterar det vi redan har här, mer än så kan jag inte säga. Det har blivit lite av ett konceptkluster här. Istället för handel går det mer åt äventyr och rekreation, säger Roy Karlsson.

Möjlighet att bygga ut


De har även kvar byggrätter på området, så det finns en möjlighet att bygga ut med cirka 2 000 kvadratmeter för en framtida hyresgäst inom handel, kontor eller lager.

Han visar stolt upp inne på Leos Lekland.

– Allt är handmålat, det är lite 3D-känsla i väggmålningarna, säger han.

Så är även fallet på Prison Island, som består av 25 fängelseceller. I varje cell ska man lösa en specifik uppgift.

– Det är perfekt för att aktivera ungdomar. Vi ska börja prata med lärare för att få dem att förlägga några gympapass här. Det är bra för team building, och för klasser att lära känna varandra; det förebygger mobbning. Även företag, svensexor och möhippor är välkomna, säger Roy Karlsson.

Han tror att det faktum att de är ett litet bolag har varit till deras fördel när det kommer till att fylla ­lokalerna. Cramlot består av Roy och Per, samt Pers son Henrik och Pers fru Ann-Sofie.

– Hade vi inte levt så intensivt med de här ytorna hade det tagit längre tid att få dem uthyrda. Man måste jobba aktivt med företag som passar in. Jag tror att det hade varit svårare om vi varit ett större bolag. Nu kunde vi lägga ner 100 procent på det här. Det är vår styrka, säger Roy Karlsson.

Hjälper andra


I och med att de i stort sett fyllt sina egna lokaler har de börjat hjälpa andra bolag med uthyrning.

– Vi har hyrt ut några tusen kvadratmeter åt andra fastighetsägare i Linköping, så det kommer nog bli mer och mer av det framöver.

Men de tittar även på att skaffa mer eget.

– Det är något som skulle kunna bli verklighet redan i år.

De tittar bland annat på två olika områden. Båda i Tornby. Det rör sig om obebyggd mark, och där för de en dialog med markägare och presumtiva hyresgäster.

– Målet är att etablera det här bolaget på marknaden. Det ska vara kvar och det ska vara långsiktigt. Det skapar trygghet, både för oss och för våra hyresgäster. Vi vill åldras tillsammans med dem, säger Roy Karlsson.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration