Världens modernaste Puma-lager finns i Helsingborg

Pumas nybyggda lager- och logistikbyggnad i Helsingborg är den första i sitt slag att certifieras enligt Miljöbyggnad. I höstas flyttade sportjätten in i Briggens lokaler i Berga industriområde. – Vår lagerkapacitet har förbättrats avsevärt, säger Claes Falkenbäck, tillförordnad vd på Puma Nordic i Helsingborg.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-02-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Pumas lager i Helsingborg är sportjättens modernaste.
Bild: Puma


Den nya anläggningen i Berga industriområde i Helsingborg är ett helautomatiserat hög- och plocklager om närmare 10 000 kvadratmeter. Den röda byggnaden har försetts med den senaste tekniken inom lagerhantering och erbjuder en snabbare och mer flexibel leverans till kunder och åter­försäljning.

– Det är robotar som hämtar produkterna på lagret och som sedan personalen tar hand om och packar för vidare transport, berättar Joakim Persson, projektutvecklingschef på Briggen.

De nya lokalerna har byggts ihop med de gamla, som sedan tidigare inrymmer lager och Pumas Nordenkontor. Efter tillbyggnaden har bolaget mer än fördubblat sin lokalyta i Helsingborg.

Puma Nordics nya lager- och logistikcentrum samlar hela den nordiska lagerverksamheten och anläggningen ska även bli en förebild inom den internationella klädkoncernen när 23 Pumalager i Europa ska centraliseras till sju.

– Lagret är ett pilotprojekt inom Puma och i Helsingborg stoltserar vi med världens modernaste Puma-­lager. Just nu pågår en utvärdering om var någonstans i Europa som nästa liknande satsning kommer att äga rum, säger Claes Falkenbäck.

Första i sitt slag


Även systerbolaget Tretorn har verksamhet i an­läggningen som blir den första lager- och logistik­byggnaden i sitt slag att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad.

– Det är en hel del kriterier som måste uppfyllas i Miljöbyggnad. Bland annat vad gäller energiberäkningen. Där fick vi dels ta hänsyn till Pumas verksamhet, till exempel hur mycket värme som robotarna genererar. Men vi fick också räkna på hur det blir om Puma flyttar och en annan aktör flyttar in som har en mer traditionell lagerhållning, berättar Joakim Persson.

Högre krav


Certifieringen innebär också högre krav på ljusinsläppet, något som normalt sett kanske inte prioriteras i en lagerbyggnad. Förutom Miljöbyggnads krav så har fastigheten grön fjärrvärme, grön el och även hyres­avtalet med Puma är grönt. Byggmästaren i Skåne har varit total­entreprenör för projektet. Enligt Claes Falken­bäck är miljömed­vetenheten inom Puma-­koncernen viktig och det faktum att anläggningen är helautomatiserad betyder mycket.

– Det innebär att vi kan bli ännu ­effektivare med mycket lägre ledtider till vår kund. Vår lagerkapacitet har förbättrats avsevärt, säger han.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration