CA Fastigheter tillbaka i Malmö

CA Fastigheter är tillbaka som fastighetsägare i Malmö. Och målsättningen för familjeföretaget är att växa. – Vi vill tredubbla beståndet av bostäder och kommersiella fastigheter i Malmöregionen, säger Erik Herder, regionchef på CA Fastigheter.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2015-02-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

CA Fastigheters lokalkontor i Malmö är beläget i Rosengård, där man tänker växa med fl er fastigheter.
Bild: Henrik Ekberg


CA Fastigheter har den senaste tiden köpt en rad fastigheter i Malmö. Totalt handlar det om fem bostadshus, ett hus vid Stadiongatan som in­hyser Coop Forum och Leos Lekland, samt en lager- och kontorsfastighet i Arlöv. Den totala ytan i Malmö är i dag cirka 45 000 kvadratmeter.

Vi träffas i Rosengård där CA Fastigheters Malmökontor är beläget. Tre av företagets fem bostadshus finns i denna omtalade stadsdel.

– Vi känner att det är rätt att köpa i Malmö nu. ­Senast vi ägde något här var kring 2000-talet. Vi tror i synnerhet mycket på Rosengård, som ligger relativt nära centrum och där det finns en hel del gröna ytor, berättar Erik Herder, som har arbetat på CA Fastigheter i sex år.

Familjeföretag


CA Fastigheter är familjeföretaget som startade i ­Kalmar 1912 av Claes Johansson. Det är också i Kalmar huvudkontoret ligger och där de nuvarande ägarna, bröderna Magnus och Johan Claesson, håller till.

Till en början riktade man främst in sig på byggnation av bostäder, men byggverksamheten avvecklades 1992 och i dag fokuserar man på att äga och förvalta fastigheter. Främst i Sverige men till viss del även i Tyskland och Ryssland. I Sverige är verksamheten indelad i sju regioner där man också har kontor. Förutom i Stockholm återfinns kontoren i de södra delarna av landet. På CA Fastigheter arbetar i dag omkring 100 personer, varav 25 på huvudkontoret. Antalet lägenheter i Malmöregionen uppgår till 320 stycken, men tanken på sikt är att utveckla även det befintliga beståndet.

– Vi vill höja standarden på vårt bestånd och även bygga till och förtäta våra fastigheter. Tanken här i Kryddgården är att bygga ett hus med hyresrätter bredvid Kryddgårdsskolan här bakom, samt ytterligare ett på ett annat grönområde i närheten. Och kommunen ser positivt på satsningen.

Närhet till lederna


Lagerfastigheten i Arlöv är uppdelad på 6 000 kvadratmeter lager och 4 000 kvadratmeter kontor. Tidigare fungerade fastigheten som Ahlsells regionkontor. I dag är ungefär hälften av ytorna vakanta. Bland nuvarande hyresgäster kan nämnas Barnmissionen och Hyltab åkeri och lager.

– Fastigheten ligger bra till geografiskt med närhet till alla stora leder, tillägger Erik Herder.

Hur skulle du beskriva er som hyresvärd?


– Vi vill vara det lilla stora fastighetsbolaget. Vi är ganska stora i landet, men vi har många lokalkontor som gör att vi kommer nära våra kunder och hyresgäster.

Ni tänker växa ännu mer i Malmö på både bostadssidan och med kommersiella lokaler, vilka objekt tittar ni på?


– Det ska finnas potential i fastigheterna som vi köper så att vi kan utveckla dem och höja värdet på dem. Vi köper sällan nybyggda fastigheter.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration