"Wihlborgs är ledande i Öresund"

Långsiktiga och lokala är Wihlborgs Fastigheters nyckelord. Med sina 250 fastigheter har de den största kommersiella portföljen i regionen. – Alla känner till Wihlborgs i dag, säger fastighetschefen Thomas Bråhagen.

Skriven av Therese Aronsson 2012-01-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Wihlborgs fastigheter grundades som ett byggbolag i Malmö 1924 och har funnits i Helsingborg sedan 1967.
Bild: Adore Adore2005 delades företaget upp i en Stockholms- och en Öresundsdel. Stockholmsdelen heter i dag Fabege och har inget gemensamt med Wihlborgs längre. Det gjordes för att aktieägarna själva skulle kunna välja hur man köpte aktier utifrån vilken region de trodde på. Den långa traditionen märks av än i dag.

– Ja, vi har funnits i Helsingborg sedan 1967 och i Malmö som fastighetsbolag sedan 1990. Företaget grundades som ett byggnadsbolag i Malmö 1924 av byggmästaren OP Wihlborg. Vi är lokalt förankrade, alla känner till Wihlborgs, säger Thomas Bråhagen på Wihlborgs Fastigheter.

Wihlborgs har i dag fastigheter i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. De har valt att arbeta med kommersiella fastigheter med fokus på kontor, lager och industri.

Styrkan hos Wihlborgs är att de har två ben att stå på. Dels tar man hand om och förvaltar befintliga fastig­heter, dels arbetar man mycket med projekt, som till exempel kontorsfastigheten Fören som byggs på Dockan i Malmö och Magasinet, som ligger nära Centralstationen och byggs om från magasinsbyggnad till moderna kontor.

– Vi är långsiktiga och bygger för att äga. Det är tryggt för kunden att veta att utvecklaren även blir ägaren och förvaltaren i längden.

Vilka är era grundvärderingar?


– Lokala och långsiktiga. Det är två viktiga ord för Wihlborgs. Vi är med hyresgästerna på resan. Om de behöver växa kan vi hjälpa till, om de vill flytta från centrum till utkanten kan vi hjälpa dem också. Vi har fastigheter i alla lägen. Med våra 250 kommersiella fastigheter är vi störst i Öresundsregionen.

Att ni är störst, gör det er stöddiga?


– Nej, det tycker jag inte. Störst är inte alltid bäst. Vi vill vara ledande i regionen. Då måste man vara delaktig i alla bitar och engagera sig på de orter som vi verkar på. Det är vad det innebär att vara ett ledande företag, att vara med när det händer. Att bli störst har aldrig varit vårt mål, även om det blivit så.

Artikelbild

Wihlborgs har 250 kommersiella fastigheter. Flera av dem ligger i Malmö, andra i Helsingborg, Lund och Köpenhamn.
Bild: Stefan Larsson


Ni har tilldelats hållbarhetsstämpeln Green Star av organisationen Global Real Estate Sustainability Benchmark, vad innebär det för er?


– På något vis har inriktningen förändrats från att bara handla om miljö där hyresgästerna frågade om energiförbrukning och byggmaterial till att vi ser ett intresse från hyresgäster, banker och investerare för att bygga hållbart. Då handlar det förutom miljö om mänskliga rättigheter, arbetsrätt och antikorruption.

- Därför har vi skrivit på FN:s Global Compact som visar på att vi är ett seriöst företag som arbetar aktivt med de här frågorna. Just mänskliga rättigheter påverkar kanske inte oss direkt i vårt dagliga arbete, men arbetsrätt, antikorruption och miljö kan vi arbeta med. Det är lätt att säga att man jobbar med de här frågorna, men med Green Star visar vi att vi gör det.

Vad tror du om framtiden för Wihlborgs?


– Det ser väldigt positivt ut. Vi tror på regionen. Sedan avknoppningen har vi fördubblat vår verksamhet. Vi kommer att fortsätta växa i och med våra projekt. Vi tror även att Danmark kommer att ta fart igen inom några år. Sedan Öresundsbron byggdes och högskolan startade har vi haft mycket att göra.
- Tidigare befann sig Malmö i en djup kris. Nu utvecklas regionen väl. Stockholm kommer alltid att vara nummer ett i Sverige men Öresundsregionen är i dag alternativ två för många företag. Med Köpenhamn är vi en storstadsregion, även om Malmö själv inte kommer att bli någon storstad.

Du har arbetat på Wihlborgs sedan 1997. Vad är det bästa du har varit med om?


– Jag minns Malmö förr. Det var ingen rolig stad. Kom någon för att hälsa på var det för att de var på väg till Köpenhamn. I och med bron och högskolan har den bilden förändrats.

– I dag är jag stolt över att vara malmöit. Det har varit en fantastisk resa och det är nog det bästa som har hänt under de här åren.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration