Kvarterskänslan viktigast i nya Caroli

Bort med det nya och in med det gamla. I kvarteret Caroli vill Profi Fastigheter återskapa den gamla känslan.
– Det ska bli den naturliga mötesplatsen för den medvetna Malmöbon, säger projektansvarige Mattias Svensson.

Skriven av Therese Aronsson 2012-01-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Kvarteret Caroli kommer att bjuda på flera uteserveringar. Rundelsgatan ska bli en gågata.
Bild: White


Det ursprungliga köpcentrumet invigdes 1973. Då var det ett saneringsprojekt i ett område som var fattigt och slitet. Gator från 1200-talet försvann och ersattes av en stor låda med butiker. Det var Malmös modernaste och mest påkostade köpcentrum och i tidningarna löd rubrikerna "Är detta för fint för Malmös jobbare?".

I dag innehåller området något helt annat. Den typiske boenden är mellan 20 och 45 år, har inga barn, har hög lön och äter gärna på restaurang. 17 000 personer arbetar inom fem minuters gångväg.

Det är till den målgruppen som Profi Fastigheter nu anpassar nya kvarteret Caroli, som de inte vill använda ordet köpcentrum för.

– Orden köpcentrum och foodcourt är bannlysta. Vi skapar ett kvarter med kvarterskänsla, så som det var här innan köpcentrumet byggdes, säger Mattias Svensson, projektansvarig.

Artikelbild


Bild: White


Kvarterskänslan ska besökarna få även inomhus. Väggarna kommer att ha putsade ytterfasader och en vägg ska bli Skandinaviens största växtvägg. Det blir inga tropiska växter utan sådana man skulle kunna se på en yttervägg i Malmö, som murgröna. På golven läggs granit i fyra nyanser och i tre olika storlekar.

Tar helhetsgrepp om kvarteret


Flera dagsljuslanterniner sätts in för att ge en så ljus känsla som möjligt och några med fejkat dagsljus, som ändrar färgtemperatur beroende på tid på dygnet.

– Vi tar ett helhetsgrepp om kvarteret. Tanken är att dra in de gamla gatorna i kvarteret igen. Inne ska det kännas som att man är ute. Butikernas entréer kommer skilja sig från varandra, som när man går på en gata i Paris.

Fasaden ut mot Östergatan kommer att sticka ut. Med olika ljusgenomsläpplig plast är det tänkt att skapa en randig krona över entrén. Arkitekturen står Smith Hammer Lassen för.

Utanför planeras uteserveringar på flera ställen. Ljus i starka färger har redan hängts upp i träden och Rundelsgatan ska bli en gågata. Kvarteret kommer även att bjuda på mycket offentlig konst, både väggmålningar och ljusinstallationer.

– Malmö växer, liksom dess finrum. Det behövs allt mer i innerstaden, säger Mattias Svensson.

Ska fyllas med modebutiker


Kvarteret ska sedan fyllas med modebutiker anpassade till målgruppen. Profi Fastigheter ser H&M som en hygienfaktor och kedjan kommer att ha en butik i två våningar vid Modetorget. I den första etappen som står klar har en blomsterbutik, Body Shop, en nagelbyggare, Ur & Penn och Apoteket Hjärtat flyttat in.

Den största livsmedelsbutiken i city, Ica Malmborgs, ska ligga kvar och har utökats till en Kvantum-butik. Den kompletteras även med en saluhall. Tanken är att den ska vara ett alternativ till snabbmatskedjor när man vill ta sin lunch i farten. Då är det bara att slå sig ner vid en bardisk och beställa. Även flera restauranger kommer att etablera sig här, bland annat Vapiano som redan har flyttat in.

I köpet av köpcentrumet fick Profi Fastigheter med en annan mycket speciell lokal; Caroli kyrka som byggdes 1880. Vad den ska fyllas med är ännu inte bestämt. Mattias Svensson kan både tänka sig ett spännande klädmärke eller en plats för konserter.

– Kyrkan är något alldeles extra. Vi vill att den ska vara öppen för allmänheten dagtid och dra folk till Caroli. Den har en otrolig volym och rymd. Där finns även ett surroundsystem från 1880 där luftrör har dragits från orgeln och mynnar ut i stjärnor i taket för att himmelsk musik ska falla över församlingen, berättar han.

Vill ta tillbaka shoppingen till stan


Tillsammans med butikerna runtomkring på Östergatan och Drottningtorget hoppas Profi Fastigheter på att locka hit folk.

– Det gäller att vara med på tåget och då måste man satsa. Tillsammans med citymarknaden vill vi vara en motpart till allt nytt som byggs ute på åkrarna. Jag tror att folk vill uppleva shopping, inte bara parkera bilen och gå in och hämta vad de vill ha. Vi vill ta tillbaka shoppingen till stan.

Etapp två kommer att stå klar i april/maj och i den finns 25 procent av ytorna kvar för uthyrning. Den tredje etappen står klar hösten 2012 och först under 2013 ska kvarteret Caroli vara helt färdigt.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration