"Man blir lätt förälskad i fastigheten"

Magasinet i Nyhamnen byggs om till kreativa kontorslokaler. En tillbyggnad i glas på toppen ska bli ett lysande landmärke.
– Här skapar vi kontor med arbetsglädje, säger Mårten Edstrand på Wihlborgs Fastigheter.

Skriven av Therese Aronsson 2012-01-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

På taket ska ett glaskontor byggas som kommer att bli ett nytt landmärke i Malmö.
Bild: Metro Arkitekter


Arkitekturen är speciell med den trappliknande formen. Men det var inte utseendet som styrde utan funktionen när Stockholmsmagasinet byggdes på 40-talet. Mellan fastigheten och kajen fanns kranar som lastade upp varorna till de olika terrasserna, där de sorterades och packades om. I dag ger det fastigheten karaktär.

Wihlborgs Fastigheter köpte Magasinet för åtta år sedan och för tre år sedan, efter att Tysklandsfärjan bytt kaj, påbörjades projektet med att göra om fastigheten till kontor.

– Det är ett riktigt bra läge med 300 meter till Centralstationen och kommunikationer, men samtidigt är det lätt att komma hit med bil och få parkering, säger Mårten Edstrand, chef för projekt och utveckling.

Han berättar att det kommer att dröja flera år innan resten av Nyhamnen färdigställs. Kommunen har ännu inte gjort någon översiktsplan eller bestämt hur gatunätet ska dras. Men med tanke på alla andra utvecklingsområden i Malmö anser han att det är klokt att vänta lite med uppbyggnaden av området.

– Det här är ett utvecklingsområde och vår satsning är långsiktig. Byggnaden är charmig och kommer att göra området mer attraktivt. Området erbjuder redan en tillräcklig servicenivå för att hyresgäster ska trivas.

På toppen av det gamla magasinet byggs just nu ett inglasat kontor på 540 kvadratmeter. Åt norr är det 30 meter till kajen och du har utsikt över hela Öresund, åt söder har du utsikt över Malmös innerstad. När det är tänt på kontoret lyser glasboxen och blir som en fyr som kommer att göra Malmöborna medvetna om fastig­heten.

"Vårt hus-känsla"


– Den kommer att sticka ut och lysa upp. Utsidan på Magasinet blir karaktäristisk, men insidan är ännu bättre, det är en råare miljö. Kommer folk in i huset blir de lätt förälskade i det, säger Mårten Edstrand.

Artikelbild

"I Magasinet blir det annorlunda och spännande med mixen av nytt och gammalt", säger Mårten Edstrand.
Bild: Therese Aronsson


Mycket av det gamla kommer att bevaras. På valda delar finns betongytor och putsade innerväggar. Installationer som vatten-, ventilations- och elledningar kommer att ligga synliga i det höga taket. Samtidigt ger lokalerna utrymme för effektiva arbetsplatser. De trappformade terrasserna, som blir tillgängliga för hyresgästerna, är mot norr och för att få in det behagliga norrljuset öppnar de upp väggen med stora fönster.

– Här kommer man att känna arbetsglädje, kreativitet och förnyelse. Det är inspirerande kontor att känna sig stolt över. Det kommer att skapas en "vårt hus-känsla". Kontoret blir en del av hyresgästernas image och det är roligt att ta dit både kunder och nyanställda, säger Mårten Edstrand.

7 000 kvadratmeter ska nu hyras ut och inflyttning sker i höst. Två hyresgäster finns sedan tidigare i bottenvåningen.

– Intresset för kontoren är stort. Vi har spekulanter på allt från 500 till 7 000 kvadratmeter. Det är flera medieföretag, arkitekter och reklambyråer, men även advokatbyråer som är intresserade, säger Mårten Edstrand.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration