Hufvudstaden utvecklar centrum

Hufvudstaden, som grundades 1915 av bland andra tändstickskungen Ivar Kreuger, har traditionellt varit ett stabilt och långsiktigt förvaltande fastighetsbolag.<br /> – Det är kul att vi nu också har tagit steget till att utveckla Göteborg, säger Daniel Massot, Hufvudstadens chef i Göteborg.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-01-01 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Hufvudstaden äger bara fastigheter i de allra mest centrala delarna av Stockholm och Göteborg. Bland fastigheterna i Göteborg märks NK-huset och Femmanhuset. Daniel Massot har varit chef för Hufvudstaden i Göteborg i två år.
Bild: Nicklas Tollesson


Vad han syftar på är att Hufvudstaden just nu håller på att avsluta ett stort projekt i Femmanhuset, där man har skapat 5 000 kvadratmeter nya kontor i bästa läge – och att man samtidigt håller på att inleda ytterligare ett stort projekt där man tar ett helhetsgrepp kring kvarteret Härbärget där den så kallade "Gluggen" i Brunnsparken ska bebyggas.

Börsnoterade Hufvudstaden äger fastigheter med butiker och kontor i de allra mest centrala delarna av Stockholm och Göteborg. Här i Göteborg äger bolaget cirka 80 000 kvadratmeter, varav Femmanhuset i Nordstan utgör ungefär hälften.

Det senaste ett och ett halvt året har Hufvudstaden utvecklat fastigheten ordentligt, främst genom att man byggt på två våningar. Advokatfirman Vinge har flyttat några våningar upp i byggnaden och in på 3 600 nyskapade kvadratmeter. Carat Vizeum flyttar i februari in på 600 kvadratmeter.

– Vi har två lokaler kvar i den nya delen, en på 400 och en på 350 kvadratmeter, båda med fantastiska utsiktslägen. Vi har förfrågningar på båda lokalerna, men det är viktigt att vi får in rätt hyresgäster, säger Daniel Massot.

Vinges gamla lokaler tas över av Alektum, som också flyttar inom Hufvudstadens bestånd (från Drottninggatan). Daniel Massot menar att det här är en sak som utmärker Hufvudstaden.

– Vi arbetar med en hög servicenivå och nära våra kunder. Det här resulterar i en hög kundnöjdhet. Tre av de fyra senaste åren har vi haft Sveriges nöjdaste hyresgäster enligt Nöjd Kund-rankingen Fastighetsbarometern, som genomförs av CFI Group och Fastighetsägarna. Det här avspeglas i att vi har många trogna kunder. Påbyggnaden av Femmanhuset har inneburit ett pusslande där vi har kunnat erbjuda flera av våra trogna kunder helt nya lokaler där de själva har varit med och utformat sina lokaler. Vår uppgift som fastighetsägare är att erbjuda framgångsrika företag bra och ändamålsenliga lokaler så att de kan fokusera på deras affärer.

Äger hela kvarteret


I samband med påbyggnaden har Hufvudstaden också rustat upp entréerna, renoverat trapphusen, bytt ut hissarna och ventilationssystemet i hela fastigheten.

– Detta har lett till att vi har fått ner energianvändningen med 25 procent i hela fastigheten, vilket innebär Green Building-standard, säger Daniel Massot.

Under våren betraktas Femman-projektet som avslutat och Hufvudstaden går då vidare med kvarteret Härbärget (som omges av Fredsgatan, Södra Hamngatan, Östra Larmgatan och Drottninggatan) vid Brunnsparken.

Hufvudstaden äger numera hela kvarteret efter att man på senare tid köpt två fastigheter av Alecta och en av Sigillet ("Gluggen", som brandhärjades 2005 och som sedan dess har stått obebyggd).

– Nu har vi möjlighet att ta ett helhetsgrepp kring kvarteret, se över och eventuellt utveckla de befintliga fastigheterna. Ett problem med att bebygga den brända tomten har varit att de omgivande fastigheternas grundläggning hade störts för mycket. Nu kan vi ta ett helhetsgrepp och förstärka grunderna i samband med byggnationen.

Hufvudstadens vision med kvarteret är att skapa ännu effektivare och attraktiva kontorslokaler samt stärka handeln.

– Vi vill skapa mervärden för kvarteret, för området och för Göteborg.

Det gamla förslaget på "Gluggen" var en Wingårdhsritad byggnad med glasfasad, tre våningar butiker och fyra med kontor, kommer ni att fullfölja det projektet?


– Troligtvis, men vi vet inte än. Vi är i början av processen och ska se över vilka möjligheter som finns. Ingenting är uteslutet i nuläget. Självklart vill vi komma igång så fort som möjligt, men samtidigt är vi en långsiktig ägare, och det är viktigare att det blir bra än att forcera fram ett mindre bra förslag.

Redo att agera


Vi har precis inlett en första dialog med kommunen och hoppas självklart på ett bra samarbete där vi beaktar kommunen och våra intressen för att skapa attraktiva kontor och en bra marknadsplats för handel och människor. Fastigheten är väldigt centralt belägen och Hufvudstaden är mån om att vi skapar något vi är stolta över. Jag är väl medveten om att Göteborgarna vill att "Gluggen" byggs igen och vi på Hufvudstaden är redo att agera snabbt.

Ett annat projekt som Hufvudstaden och Vasakronan planerar är att, i samarbete med Göteborgs stad, bygga bort de arkader som finns runt flera fastigheter på östra sidan om Östra Hamngatan (Hufvudstaden äger också NK-fastigheten) och göra om gatorna till gångfartsområden.

– Det här har ju genomförts på ett framgångsrikt sätt på andra ställen i innerstaden. 2013 hoppas vi kunna få klartecken från kommunen efter detaljplanearbeten, säger Daniel Massot.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration