Arkivet har öppnats upp

Lugn och avskild parkmiljö – ett stenkast från Avenyn.
Det nya Landsarkivet är en nyöppnad oas för göteborgarna.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-01-01 | Flytt

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Bara ett stenkast från Avenyn har Landsarkivet legat i 100 år. Nu har arkivet fått nya lokaler på samma ställe som tidigare, och det har skapats några tusen nya kvadratmeter centrala kontorsytor. "Många göteborgare har aldrig varit här tidigare. Nu är det helt plötsligt ett trevligt promenadstråk. Till sommaren kommer det att sitta mängder av människor på kaféts uteservering", säger Ewa Vasilis, på fastighetsägaren Klippan Kulturfastigheter.
Bild: Eddie Ekberg


Landsarkivets byggnad har i 100 år legat lite instängt bakom en hög mur på Arkivgatan strax öster om Avenyn. Men nu har både tomten och arkivet öppnats upp.

– Många göteborgare har aldrig varit här tidigare. Nu är det helt plötsligt ett trevligt promenadstråk. Till sommaren kommer det att sitta mängder av människor på kaféts uteservering, säger Ewa Vasilis på fastighetsägaren Klippan Kulturfastigheter.

Klippan köpte fastigheten av Vasakronan 2002, och har sedan dess kämpat för att få till stånd projektet som nu förverkligas.

Försenats


Planerna har försenats av överklaganden från olika håll – det rör sig om en klassisk tomt med en 100 år gammal byggnad och lika gamla träd – men i slutet av 2009 kunde byggnationen gå igång och 7 november i år kunde Landsarkivet flytta de få metrarna till den nya byggnaden.

Den kanske största skillnaden jämfört med den gamla byggnaden – som byggdes till på 70-talet – är att de publika delarna nu är mycket större och mer lättillgängliga. Den rymliga receptionen har en utställningsyta och direkt i anslutning till receptionen finns forskarsalen.

– De flesta som kommer hit är släktforskare, berättar arkivarien Ann-Christin Alexandersson.

– Men det kan också vara akademiker som håller på med en uppsats, eller vanligt folk som vill kolla upp någon uppgift. Det kan handla om bostadsköpare som köper ett hus med ett gammalt servitut, det kan vara bra att ha koll på sådana saker.

Mycket nöjd


Hon har arbetat på Landsarkivet i 18 år och är mycket nöjd med de nya lokalerna.

– Det är jätteskönt med nya och moderna lokaler. Framför allt kan vi ta emot besökare på ett helt annat sätt än tidigare.

Men det är inte bara Landsarkivet som tar plats i den nya byggnaden. Kaféet Le Croissant har redan öppnat på bottenplanet. Dessutom flyttade Cardcon, som sysslar med företagshälsovård, in vid årsskiftet och Ågrenkonsult flyttar in i april, båda på 560 kvadratmeter vardera.

– Vi har intressenter på de återstående ytorna, men inga klara kontrakt, säger Ewa Vasilis.

Takterrasser


Högst upp i huset finns det takterrasser, med fin utsikt över bland annat Stadsmuséet och Liseberg.

– Landsarkivet har en egen och den andra ska användas för exempelvis lunchmöten, mingelfrukostar, kickoffer och så vidare. Både andra hyresgäster och externa kunder ska kunna hyra utrymmet, via Le Croissant, berättar Ewa Vasilis.

En av stötestenarna som fördröjde bygget var de värdefulla träden i parken. Det var den här aspekten som till slut låg bakom husets välvda form.

– Genom den här lösningen kunde vi spara mer av träden. Först var tanken att huset skulle gå rakt från den gamla entrén ner till hörnet på parken, men då hade vi varit tvungna att ta bort fler träd. Genom den här lösningen sparar vi på träden, samtidigt som vi skapar en mer spännande promenad. Det har verkligen blivit bra. Det har öppnats upp ett ställe mitt i stan som ingen lagt märke till tidigare, säger Ulla Aronsson på White som har ritat huset.

När nu Landsarkivet har lämnat sina gamla lokaler är planen att dessa ska renoveras upp ordentligt och hyras ut. I nuläget finns inga klara hyresgäster på de här ytorna, cirka 2 500 kvadratmeter, fördelade på fyra plan.

– Vi börjar projektera nu. Båda byggnaderna Landsarkivet har lämnat ska totalrenoveras, säger Ewa Vasilis.

Klippan Kulturfastigheter samarbetar med Göteborgs Lokallots i uthyrningsarbetet.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration