Med Göteborg i korridorerna

Vad gör man med över 160 meter långa, tråkiga korridorer för att de inte ska upplevas som 160 meter långa tråkiga korridorer? En svår frågeställning som Newsec Asset Management och Skatteverket löste på ett smart och originellt sätt; man lät tillverka Europas längsta fototapeter, med motiv från kända Göteborgsstråk.
– Häromdagen pratade jag med en som hade hittat sig själv på väggen, säger Skatteverkets Börje Hermansson.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-01-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Över 160 meter långa fototapeter har satts upp i samband med att Newsec har renoverat Skatteverkets kontor på Rosenlund. "Det är väldigt uppskattat av medarbetarna", säger Skatteverkets Börje Hermansson, till höger, som poserar tillsammans med Carl Petre, uthyrningsansvarig på Newsec Asset Management.
Bild: Emma GranbergEn promenad längs Skatteverkets korridorer är numera som en promenad längs Avenyn eller Linnégatan – eller som en båttur utefter älvstränderna.

Linnégatankorridoren är den längsta – 168 meter – och fototapeten går hela vägen från Folkets Hus vid Järntorget till det gamla BASF-huset ovanför Linnéplatsen.
Artikelbild


Bild: Emma Granberg


– Det här har blivit väldigt uppskattat, man ser nya detaljer hela tiden. En kul grej var när en medarbetare kom fram till exakt när en viss bild var tagen. Han såg en löpsedel som handlade om Göteborgsvarvet och på tvärgatan syntes en skarp klocka, säger Börje Hermansson, som har varit omflyttningsansvarig från Skatteverkets sida.

Idén till fototapetkorridorerna kommer från Gajd Arkitekter och Gertrud Gudmundsson.

Fokus på annat


– Det blir lätt en sjukhuskänsla av långa, vita korridorer, det här är ett sätt att komma bort från det. Syftet är att man inte ska fokusera på korridorslutet. Vad vi vet är detta Europas längsta fototapeter, säger Carl Petre, uthyrningsansvarig på Newsec Asset Management, som förvaltar fastigheten på uppdrag av ägaren tjänstepensionsbolaget Alecta.

Artikelbild


Bild: Emma Granberg


Korridorerna är en liten del av ett stort omgörningsarbete. Det senaste ett och ett halvt året har Skatteverkets lokaler renoverats och moderniserats helt och hållet. Det är ett unikt projekt: 24 000 kvadratmeter kontor har byggts om samtidigt som hyresgästen hela tiden har haft full verksamhet i lokalerna.

– När vi gick ut och sökte entreprenörer ville vi ha in cv på personer som har lett stora anpassningar med sittande hyresgäst. De största vi fick in var på 3 000 kvadratmeter. Det säger en del om hur storskaligt det här är, säger Carl Petre.

I februari ska arbetet vara färdigt, och på det hela taget har det gått bra.

Mycket hänsyn


– Ja, det har fungerat, mycket beroende på att Newsec kunde tillhandahålla evakueringslokaler i fastigheten. Sammanlagt har vi genomfört ungefär 1 300 personflyttar, säger Börje Hermansson.

– Det har varit ungefär som att flytta 2 500 kvadratmeter kontor fram och tillbaka varje gång, konstaterar Carl Petre.

De olika parterna har fått ta mycket hänsyn till varandra under processen.
Artikelbild


Bild: Emma Granberg


– Vi har tagit fram olika regler, som att det bara fick borras i betongen under speciella tider. Det går ju inte att sitta i en videokonferens när någon borrar i väggen. Vi har fått anpassa oss efter varandra, säger Börje Hermansson.

Rosenlund står inför en stor uppfräschning (se separat artikel) som bland annat ska få bort den illegala sexhandeln från området. En viktig del av detta är att bygga bort väderskydden, bland annat i fastigheten som Skatteverket sitter i.

– Förhoppningsvis går detaljplanen igenom i vår. Vi hoppas kunna börja bygga under sensommaren, säger Carl Petre.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration