Nytt liv i det gamla biopalatset

Senast det var öppet för allmänheten var 17 februari 2008. 1 oktober öppnar det igen.
Men då är det gamla biografpalatset Palladium omvandlat – till ett uppgraderat modehus.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-01-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Palladium har stått tomt och övergivet i flera år. Nu görs biopalatset om till ett uppgraderat modehus.
Bild: Nicklas Tollesson


År 1919 invigdes den pampiga biografen Palladium i korsningen Östra Larmgatan/ Lilla Nygatan. Nästan 90 år senare visades den sista filmen – det råkade bli Sweeney Todd – i den stora salongen under de gigantiska kristallkronorna.

Just nu är de gamla biolokalerna en stökig byggarbetsplats. Det mesta rivs ut, men samtidigt anser fastighetsägaren SEB Trygg Liv att det är det viktigt att ta tillvara och bevara de gamla formerna som bio-epoken lämnar efter sig.

– Göteborgarna ska känna igen sig när de kommer in hit igen, säger Cathrine Söderström projektledare på Centrumutveckling, som har fått i uppdrag av SEB Trygg Liv att utveckla konceptet och hyra ut lokalerna.

Det kommer att bli cirka 1 500 kvadratmeter högklassigt mode. H&M:s mest exklusiva varumärke COS – Collection of Style – kommer att ha cirka 700 kvadratmeter.

Spektakulär butik


– De kommer att ha den gamla biografingången på hörnet som butiksentré, med en förbutik på entréplan, och butik på plan 2, berättar Cathrine Söderström.

Butiken kommer att bli spektakulär, framför allt plan 2; den stora biosalongen kommer att delas av på höjden, vilket innebär att andra våningen kommer att ha kupoltaket – med kristallkronorna.
Artikelbild

Cathrine Söderström på Centrumutveckling har nu bara en butikslokal kvar att hyra ut.
Bild: Nicklas Tollesson


– Från fastighetsägarens sida så planerar vi att bevara kristallkronorna. De ingår i hyresavtalet, men det återstår att se vad hyresgästen gör med dem. Ändringar i kupoltaket sker i samråd med fastighetsägaren, hyresgästen och antikvarien. Det kommer att bli cirka sju meters takhöjd på andra våningen. I entréplan kommer det att vara cirka fyra meter, så det är överhuvudtaget ganska imponerande lokaler det handlar om, säger Cathrine Söderström.

Också de karaktäristiska pelarna i stora salongen kommer att bevaras.

Ska öppna upp fönster


Om man interiört bevarar en del av det gamla tar man exteriört ett steg till – här ska man öppna upp fönster som sattes igen under biotiden.

– En del fönster är helt igensatta, andra har man gjort mindre och tagit bort valven på ovansidan. Nu ska fönstren och fasaden återställas som det var för länge sedan.

En butik kommer att ha sin entré från Östra Larmgatan – här öppnar jeansmärket G-Star en cirka 400 kvadratmeter stor flaggskeppsbutik.

Sedan kommer det att bli tre butiker – cirka 100–130 kvadratmeter stora – med egna entréer från Lilla Nygatan. Kontrakt är skrivna med två av dem, men vid det här magasinets pressläggning var det inte officiellt vilka aktörer det handlar om.

Centrumutveckling har arbetat med det här projektet i drygt två år.

– Vi fick uppdraget egentligen i samband med finanskrisen och eftersom det rådde stor osäkerhet på marknaden fick vi inte in de starka hyresgästerna. Fastighetsägaren tyckte då att det var bättre att avvakta än att göra något halvbra. Det var viktigt att få in rätt hyresgäster, det här är ett unikt läge i Göteborg och det är en unik byggnad, säger Cathrine Söderström.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration