WSP-huset vid Ullevi

Nu är ankarhyresgästen för NCC:s kontorsprojekt mellan Ulleviarenorna klar. Konsultjätten WSP flyttar i februari 2013 in på 6 500 kvadratmeter, vilket är nästan halva ytan i kontorshuset.
Läget och fastighetens gröna sidor var avgörande faktorer för WSP.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-01-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Drygt halva den 14 000 kvadratmeter stora byggnaden är i nuläget uthyrd. WSP tar 6 500 kvadratmeter, nästan halva ytan.WSP:s 400 medarbetare på Göteborgskontoret håller i dag till i Gamlestaden.

– Gamla Kjessler & Mannerstråle flyttade hit 1997. Sedan köptes bolaget först upp av Jacobson & Widmark 2000 och sedan köpte WSP i sin tur upp J&W år 2001. Så verksamheten har vuxit stegvis och vi känner nu att vi vill börja om på ny kula i lokaler som reflekterar vårt arbetssätt och våra värderingar, säger Mickey Johansson, vice vd för WSP Sverige.

För ungefär ett år sedan gick WSP ut och började leta nya lokaler för regionkontoret.

– Vi hade några olika alternativ. Ett alternativ var att sitta kvar i Gamlestaden, ett annat var Johanneberg Science Park.

Men i början av december tecknades kontraktet med NCC Property Development.

– Läget är attraktivt, både för våra medarbetare och våra kunder. Det är lätt att ta sig dit med kollektivtrafik. Vi har räknat ut att vårt koldioxidavtryck när det gäller resor till och från jobbet minskar med drygt 20 procent, berättar Mickey Johansson.

För WSP som arbetar med hållbar samhällsutveckling är det naturligtvis viktigt att själva finnas i lokaler som är miljövänliga.

– Vi jobbar jämt och ständigt med detta. Vår största insats gör vi naturligtvis genom våra kunders projekt, men ska vi vara trovärdiga måste vi börja hos oss själva.

Artikelbild

NCC bygger för fullt. Vid årsskiftet ska den första hyresgästen ha flyttat in.


NCC:s kontorshus miljöcertifieras enligt både Green Building och Breeam, ingick certifiering i er kravspecifikation?


– Nej, inte certifiering i sig, men fastigheten skulle ha en prestanda som motsvarade minst certifieringsnivåerna.

WSP har tecknat ett så kallat grönt hyresavtal.

– Det ställer krav på både hyresvärden och på oss som hyresgäst. För vår del innebär det bland annat krav på att vi ska köpa grön el, vi är förpliktigade att använda inventarier som är bra miljöval och när lokalerna anpassas ska Breeamkraven fortfarande vara uppfyllda och så vidare.

WSP kommer att flytta in på våningarna 2 till 5. Man kommer också att ha halva våning 6 och toppvåningen, våning 16.

– Vi valde de lägre våningarna beroende på att vi vill ha sammanhängande våningsplan. Det är ju en lågdel med åtta våningar och en högdel med 16. De lägre våningsplanen är på 1 300 kvadratmeter medan de högre bara är på 500 kvadratmeter. På top floor ska vi ha en konferensdel och en lunchmatsal. Det blir häftigt och vi får möjlighet att skylta upp på ett trevligt sätt.

Hur tänker ni kring utformningen av kontors­våningarna?


– Det kommer att bli en flexibel lösning med öppna kontorslandskap. Vi vill att utformningen ska stimulera till både ökad samverkan och ökad flexibilitet. Ska vi göra interna hyresgästanpassningar i samband med att någon avdelning hos oss växer eller minskar ska det räcka med att möblera om, vi ska inte behöva bygga om.

Hela kontorshuset på Ullevigatan 17–19 kommer att omfatta 14 000 kvadratmeter, med servicefunktioner i bottenplanet.

I nuläget är cirka 60 procent av ytorna uthyrda. Vilka de övriga hyresgästerna är har ännu inte offentliggjorts.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration