Fastighetsbolag med anor från 1600-talet

Sedan nästan 400 år har Uppsala Akademiförvaltnings överskott gått tillbaka till staden, främst till deras största hyresgäst: Uppsala universitet.

Skriven av Rasmus Thedin 2015-02-01 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Bakom Torbjörn Axelsson syns den fastighet som nu förbereds för universitets statsvetare.
Bild: Rasmus Thedin


Uppsala Akademiförvaltning förvaltar över 600 stiftelser. Grunden är fortfarande den så kallade gustavianska donationen som Gustaf II Adolf gjorde 1624.

– Redan då var universitetet närmare 150 år gammalt, men det levde en tynande tillvaro. Donationen blev vändpunkten för universitetet, säger Torbjörn Axels­son, fastighetschef på Uppsala Akademiförvaltning.

Det var nästan 400 gårdar som donerades. Än i dag fortsätter donationerna att komma in, för att stödja forskning och utbildning vid Uppsala universitet. Förvaltningens överskott går tillbaka till de olika stiftelserna, som i sin tur fördelar dem, i enlighet med donatorns önskemål, till olika verksamheter inom universitetet.

I dag arbetar ungefär 20 personer på Uppsala Akademiförvaltning, varav fem på fastighetsavdelningen. Akademiförvaltningens verksamhet delas in i fyra delar – stadsfastigheter, finans, jord och skog. Torbjörn Axelsson har varit chef för stadsfastighetsdelen sedan 2011.

Mycket har hänt


– Det har hänt en del sedan jag kom hit. Det största är nog bygget av Radison Blu 2012. Det var även kul att vi byggde 46 hyreslägenheter förra året, säger han.

Fastighetsbeståndet är i dag på ungefär 200 000 kvadratmeter, fördelat på cirka 50 fastigheter. De flesta med gångavstånd från förvaltningens kontor på Drottninggatan.

– Det är ett väldigt centralt och koncentrerat bestånd, säger Torbjörn Axelsson.

Det mesta är kontor och andra kommersiella lokaler. En fjärdedel av beståndet är bostäder, och det är också det många av projekten i pipelinen handlar om.

Vad skiljer er från andra fastighetsbolag?


– Rent konkret skiljer sig vårt arbetssätt inte från andra bolags. Det är ägarbilden som skiljer. En stiftelse ska leva i all evighet och generera en god avkastning. Vårt resultat kommer Uppsala till godo, genom att stiftelserna delar ut resultatet till forskare och studenter vid universitetet. Det gör att vi indirekt jobbar mer långsiktigt. Vi är inte lika riskbenägna som andra, och det tror jag att våra hyresgäster uppskattar, säger Torbjörn Axelsson.

Kvarteret Munken, som de arbetat med i flera år, håller nu på att bli klart.

– Kvarteret är till största delen byggnadsminnesmärkt, vilket bidragit till att göra projektet än mer intressant genom de bevarandekrav som finns. Vi har gjort en total övergripande renovering av ytskikt och installationer, samtidigt som planlösningen har anpassats till verksamhetens krav. Juridiska institutionen ska flytta in där. Vi vill även bygga en hörsalsbyggnad i kvarteret, men det har vi ännu vi ännu inte fått något tillstånd till.

Anpassas för statsvetarna


När juristerna flyttar till Munken blir deras gamla ­lokaler vid Gamla Torget tomställda, och de ska istället lokalanpassas för statsvetarna.

Ett annat projekt är den byggnad där universitetets administration sitter i i dag på Sankt Olofsgatan. Om två år kommer 7 000 kvadratmeter att stå tomma, när deras nya hus står klart. Akademiförvaltningen vill göra om lokalerna till bostäder.

– Det blir en kommande utredning. Det handlar i så fall om 50–80 lägenheter. Annars blir det en utmaning att se vilken annan typ av verksamhet som skulle passa där.

– Vi håller också på med ett spännande visions­projekt inne i stan på några tusen kvadratmeter. Men jag kan inte säga ännu vad det är.

I dagsläget har förvaltningen inte mycket vakant.

– Vi har fått uthyrt det vi haft tomt, så en viss efterfrågan finns. Och den har ökat de senaste åren. Det är populärt att arbeta och bo i Uppsala. Här byggs flest bostäder per capita i hela landet, säger Torbjörn Axelsson.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration