Flyttade – men är kvar på samma adress

För nästan exakt ett år sen tog Illuminate Labs ett steg uppåt och flyttade från andra till åttonde våningen på Första Långgatan 20 vid Järntorget i Göteborg. De kom upp över de omgivande taken och fick en härlig utsikt över både Göta älvs utlopp och staden.

Skriven av Emma Granberg 2009-07-01 | Flytt

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Företaget utvecklar programvara för ljus- och skuggberäkning som används av dataspelsutvecklare.

– Kvalitén i ljus och skuggor har en avgörande betydelse för hur vi uppfattar att något ser ut. Det är bara att titta sig omkring för att inse att det finns en mängd subtila effekter som gör att vi uppfattar något som "riktigt". Dataspel skiljer sig ifrån film och traditionella bilder på det sättet att man inte i förväg vet exakt vad betraktaren kommer att se. Det är specialkunskap inom det området som gjort Illuminate Labs till världsledande, förklarar Helena Hansson som arbetar med ekonomin och marknadsföring på företaget.

Kliver rakt in i hjärtat


På åttonde våningen med fönster åt båda håll har Illuminate Labs fått ljusa och trivsamma lokaler som är anpassade för deras verksamhet. Man kliver ur hissen rakt in i hjärtat av lokalen.

Här finns en köksdel med en stor uteplats med utsikt över Göta älv, en konferenssal och arbetsrum. En smal orange trappa leder upp en våning till ett kontorslandskap som får ett härligt ljus av de två takfönstren.

Hur kommer det sig att ni valde att flytta?


– Vi satt för trångt i den andra lokalen och behövde större lokaler.

Vad hade ni för krav när ni tittade efter nya lokaler?


– Det största var att vi behövde mer yta som var anpassade efter våra behov. Vi behöver bland annat ha serverrum. När vi tittade på denna våning var den helt utblåst. Så vi berättade vad vi behövde, sen kom Sigillet med en ritning över hur det kunde bli och vi körde på det nästan rakt av.

Fördelar med att sitta på denna adressen?


– Närheten till Järntorget är väldigt bra och gör det lätt för våra medarbetare som inte har bil att ta sig till och från jobbet. Sen finns det mycket bra lunchställen här omkring, säger Magnus Wennerholm, vd på Illuminate Labs.

Anlitade ni någon extern hjälp under flytten?


– Inte med själva flytten. Vi valde att sälja av alla möbler som vi hade i den gamla lokalen och köpa nya. Det blev inte så mycket dyrare än det hade blivit att anlita flytthjälp med möblerna. Men vi anlitade hjälp för att sätta ihop de nya möblerna och med flyttstädningen av den gamla lokalen.

Hur organiserade ni själva flytten?


– Eftersom vi inte skulle flytta med möblerna så såg vi till att de nya möblerna kom på plats någon dag innan vi skulle flytta upp datorerna. Sen flyttade vi kanske hälften av datorerna först och såg till att de kom igång. På så sätt var organisationen igång och kunderna märkte inte av att vi flyttade.

Vilka är de största skillnaderna på de nya och de gamla lokalerna?


– Här har vi bättre avskilda arbetsrum så det är en lugnare arbetsmiljö. Denna lokal är också bättre anpassad till det antal personer som vi faktiskt är. Vi satt för trångt i den gamla lokalen och det märktes på både luften och temperaturen.

Vad har ni lärt er av flytten?


– Egentligen inte så mycket som vi inte redan visste. Men det är viktigt att tänka på att även om man planerat flytten noga så måste man vara beredd på att förutsättningar ändras och att man då måste tänka om. Sen tycker jag man ska tänka på att försöka göra klart allt så snabbt som möjligt och undvika provisoriska lösningar, för de har en förmåga att bli kvar och bli permanenta.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration