Det ljusnar för Emporia

Namnet betyder handelsplats på latin, Wingårdhs arkitektkontor har skapat utseendet och Steen & Ström satsar över tre miljarder kronor på att göra det till Skandinaviens främsta köpcenter. Emporia i Hyllie går en ljus framtid till mötes

Skriven av Lina Baldenäs och Eddie Ekberg 2009-07-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Emporia ska ha en internationell karaktär och erbjuda shopping inom samtliga varu­grupper, mat, nöjen och kultur. På totala ytan 93 000 kvadratmeter ska det finnas ett komplett utbud av 220 butiker och restauranger. Butikerna spänner mellan de stora internationella klädkedjorna till mindre butiker med mer exklusiva varumärken.

Men det stora handelsprojektet har inte löpt på helt friktionsfritt. Så sent som i våras meddelades att öppningen av Emporia skulle senareläggas med cirka ett halvår, på grund av trögheten i att hyra ut detaljhandelsytan.

Kända företag väljer att flytta in


Men nu ser det ljusare ut. På senare tid har etablerade kedjor som Axfood, Lindex och Clas Ohlson blivit klara för inflyttning. Axfood har tecknat avtal för en livsmedelsbutik på 3 600 kvadratmeter, det blir sannolikt en Willys- eller Hemköp-butik. Emporia-ägaren Steen & Ström har också kontrakterat Lindex för 850 kvadratmeter och Clas Ohlson för 1 500 kvadratmeter. Detta är tre strategiskt viktiga uthyrningar.

– Vi är väldigt glada att Axfood, Lindex och Clas Ohlson väljer att etablera sig i Emporia. Att vi nu har ytterligare tre av de tyngsta aktörerna inom svensk detaljhandel stärker hela projektet, säger Anders Malmgren, Leasing Manager på Steen & Ström.

Mycket mat


Avtalet med Axfood innebär att en av de största aktörerna inom svensk dagligvaruhandel är på plats. Förhandlingarna är i slutskedet med ytterligare två stora dagligvaruaktörer, varav en kommer att kontrakteras inom kort. Etableringen av två stora livsmedelskedjor utgör tillsammans med ett antal stora klädkedjor och detaljhandelsföretag stommen i Emporias butiksmix.

– Vi vill vara på Emporia eftersom det kommer att bli en betydande handelsplats. Runt Emporia byggs en helt ny stadsdel nära till Malmö Arena och Citytunneln. Vi har höga förväntningar på ett bra flöde av kunder här. Lindex kommer att finnas på Emporia med en 850 kvadratmeter stor modebutik och erbjuda mode för dam och barn, samt underkläder och kosmetika, säger Runar Kristensson, etablerare på AB Lindex.

– Avtalen är strategiskt viktiga för att hitta rätt butik­mix för Emporia. Med dessa avtal är vi nu uppe i närmare 90 signerade hyresavtal, vilket motsvarar ett stort svenskt köpcentrum, säger Anders Malmgren.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration