Ingvar lämnar spåret men inte rutan

Han har lett På Spåret under flera år och gäckat tv-publiken med sina fiffiga ledtrådar. Han har aldrig varit ute på internet och kan inte laga mat men vad gör väl det? Lokalnytt träffar Ingvar Oldsberg.

Skriven av Emma Granberg 2009-06-01 | Porträtt

Dela på linkedIn

Ingvar Oldsberg är en av Sveriges mest folkkära tv-profiler. Han har under snart 40 år underhållit och undervisat svenska folket genom sina program på SVT.

2008 gjorde han en utflykt till Kanal 5 när han tillsammans med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson gjorde Vem kan slå Filip och Fredrik?

Men mest känd är han från långköraren På spåret som i år hade sin tjugonde säsong.

Ingvar skriver själv ledtrådarna på resorna och visar upp en enorm allmänbildning. Detta blir ännu mer imponerande när man får reda på att han aldrig någonsin använt sig av internet.

Ingvar Oldsberg berättar att idén till På spåret kom till när han, Steen Priwin och Lennart Andersson, som var redaktionsmedlem i programmet Oldsberg för närvarande, satt och pratade en kväll.

– Jag berättade om en tysk servitris som förklarade att det fanns ett tyskt program där lag fick se film från en helikopter som närmade sig en stad och så gällde det att så fort som möjligt gissa vart de befann sig. Lennart Andersson berättade sedan om en engelsk musikvideo som han sett där en musikgrupp åkt tåg mellan två städer och resan spelades upp i högre hastighet. Då sken Steen upp, orden stockade sig i hans mun: "Pojkar, pojkar, vi slår ihop den tyska idén med den engelska!"

Klassisk nyhet


Den 5 september 1987 sändes det första avsnittet av På spåret och 20 februari 2009 sändes det sista avsnittet med Oldsberg som programledare – för nu.

– Temporärt är det slut i alla fall men man vet aldrig vad som händer i framtiden.

Nu leder syns han i rutan med klassiska Här är ditt liv.

Programserien bygger på Här är ditt liv som sändes under åttiotalet med Lasse Holmqvist som programledare. Kända personer "kidnappas"och intervjuas om sina liv och kända och okända personer ur deras liv dyker upp och berättar.

Ingvar Oldsberg föddes 31 mars 1945 i Göteborg. Som liten sprang han omkring i Mölnlycke och läste sportreferat till och från skolan. Efter studenten studerade Ingvar statskunskap på universitetet.

– Det var väldigt tråkigt med undantag för statskunskapslektionerna. Det gick halvdant men jag fick i alla fall några betyg. Jag är väldigt samtidsintresserad och gillar sport. Jag följde utrikespolitiken och tyckte det var väldigt intressant att lyssna på utrikeskorrespondenterna ute i världen.

Hur kom du in på SVT?


– Sportskildrare Lars-Gunnar Björklund sökte frilansare till radion och televisionen i Göteborg. Vi var 90 stycken som sökte och vi fick göra ett test i tre delar och sedan var det fyra personer som antogs, och jag var otroligt nog en av dem. Vi fick då jobba som frilans.

Efter år av kommenterande med höjdpunkter som OS 1976 i Montreal och VM i fotboll i Argentina 1978 fick Oldsberg sitt genombrott.

– Lars-Gunnar hade fått det prestigefulla uppdraget att vara värd i studion i Stockholm för vinter-OS i Lake Placid. Till min förvåning valde han mig som sidekick, bollplank, eller vad ni vill. Det blev succé och livet förändrades på många sätt.

Efter detta rullade det på och Ingvar fick vara programledare för bland annat Tipsextra, Klick-klick, Bell och Bom och Oss skojare emellan.

Men Ingvar trivdes inte så bra i korridorerna på SVT och vid årsskiftet 85/86 gick han in till sin chef Steen Priwin och sa upp sig.

Varför sa du upp dig från SVT?


– Jag var trött på SVT:s korridorer, ingenmansland, passivitet och ändlösa konferenser. Så jag sa upp mig. Sen gick jag i kanske fyra veckor och visste inte riktigt vad jag skulle göra. Sen hörde Steen Priwin av sig och undrade hur vi skulle göra för han ville arbeta med mig i framtiden. Så då startade jag AB Kommentar som fortfarande finns kvar.

Aldrig på nätet


Ingvar Oldsberg är en otroligt social person som gärna hejar och pratar lite med folk på gatan som känner igen honom.

– Jag tycker om flygplatser och tågstationer för där kan man möta intressanta personer och sitta och prata och så vet man att de snart ska gå. Är det någon som man vill ha kontakt med så är det vara att byta lite information. Det är en intressant social miljö.

När vi träffar Ingvar sitter han på en uteservering och äter lunch, en barnportion.

– Jag försöker hålla formen. Jag har just fått i ordning ett gym i lägenheten.

Äter du ofta mat ute?


– Jag lagar aldrig mat. Jag har försökt steka ägg någon gång men de fastnade bara. Det har blivit så naturligt att när jag levt i förhållande så har den som är bra på att laga mat gjort det, så jag har aldrig lärt mig. Nu för tiden så är det så enkelt att bara gå ner på affären och köpa något färdigt och sätta in i mikron.

Är det sant att du aldrig använt internet?


– Precis, jag har aldrig någonsin varit ute på nätet. Jag jobbar med en tjej som kan det där. Hon skriver ut alla mail jag får så det går att maila till mig. Jag kan inte ens lägga in telefonnummer i min mobiltelefon så jag har dem i huvudet i stället.

Vad gör du när du inte jobbar?


– Jag jobbar mycket men annars tycker jag om att titta på tv. Numera läser jag inte lika mycket men jag gillar Allt om historia, som är ett magasin som komprimerar historien så det blir lättöversiktligt. Det gillar jag.

Stämmer det att du aldrig tackat nej till en intervju?


– Ja, det stämmer. De som vill ha en intervju är ju personer som sitter i samma situation som jag gjort många gånger. Det är klart man vill hjälpa till.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration