Kista One – rymligare och grönare efter renovering

Tidigare dominerade Ericsson i Kista One. Nu inhyser den nyrenoverade fastigheten en mängd olika verksamheter och nyligen blev den även Leed Gold-certifierad. – Vi vill vara så miljösmarta som vi kan vara, säger Peter Kvarfordt, uthyrningsansvarig på Areim.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-04-11 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Peter Kvarfordt
Bild: Henrik Ekberg


Areim förvärvade hela fastigheten på 40 000 kvadratmeter 2007. Året efter lämnade Ericsson halva fastigheten, vilket inkluderade det högre huset vid Jan Stenbecks torg. Därefter påbörjade Areim tillsammans med Skanska renoveringsarbetet av den första etappen. För 2,5 år sedan lämnade telekom­bolaget även den andra delen och upprustningen kunde fortsätta där. Mycket har gjorts under åren; efter att ha rivit ut allt in till betongskelettet har nya ventilations- och kylanläggningar installerats, alla fönster har bytts ut och ersatts av mer miljöeffektiva, dessutom sattes större fönster in för att få ljusare och mer estetiskt tilltalande kontorsytor.

– Enbart att byta fönster var ett väldigt omfattande arbete som vi nu är glada att vi genomförde. Hela den grundläggande renoveringen, som vi gjorde på spekulation för att så snabbt som möjligt kunna hyresgäst­anpassa lokalerna, innebar att vi frigjorde mer yta för kontorsverksamheter, berättar Peter Kvarfordt.

Den första delen närmast gallerian är redan fullt uthyrd. Bland de större hyresgästerna kan nämnas Enea, som hyr 3 500 kvadratmeter, och Tele 2 som innehar ungefär lika stor lokalyta. Dessutom finns en rad mindre aktörer i byggnaden. En del i Areims affärsidé är att snabbt kunna erbjuda färdiga lokaler.

– Kontorslokalerna till Tele 2 gjorde vi färdigt på sex veckor. Det är så vi tänker; vi vill göra så mycket grundarbete som möjligt för att kunna korta ner leverans­tiden. Normalt sett klarar vi av en hyresgäst­anpassning om 2 000–3 000 kvadratmeter på upp till åtta veckor.

Ökar attraktionskraften


Areim äger fyra fastigheter i Kista om totalt 80 000 kvadratmeter. Kista Ones tidigare gula tegelfasad har efter renoveringen blivit vit, förutom höghuset som har fått en mörkare färg. Stockholms stad har tidigare gått ut med en önskan om att öka attraktionskraften längs Kistagången, något som Areim har anammat vid Kista One genom flera matställen och servicebutiker. I februari blev hela fastigheten även miljöcertifierad enligt Leed, nivå Gold. En åtgärd som bidrog till certifieringen är den egna bergvärmeanläggningen. Fastig­heten värms upp och kyls med grön geoenergi

– Vi var en av de första med den här typen av anläggning och med den sänker vi driftskostnaderna sam­tidigt som miljön gynnas, säger Peter Kvarfordt.

För etapp två återstår att kundanpassa cirka 8 000 kvadratmeter lokalyta. Några hyresgäster är redan klara: Cellmax, Netnordic och Swedbank.

– Målet är att locka hit verksamheter från andra områden. Vi vill att Kista ska växa och utvecklas och då måste vi ha in nya aktörer. Hyresnivån ligger lite högre än närliggande områden, samtidigt är läget här optimalt med gallerian, tunnelbanan och snart även Tvärbanan, säger Peter Kvarfordt.

Lediga lokaler i Stockholm


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration