Centralens kontorslokaler rustas upp till ursprungligt skick

Stockholms Centralstation har fungerat som kontor i över 140 år. Nu rustas de 8 000 kvadratmetrarna längs Vasagatan upp. Och blir precis lika tjusiga som de var 1872. – Det här var en av Stockholms första kontorsbyggnader. Vi vill förstärka dessa värden, säger Magnus Källgren, affärsutvecklare på Jernhusen

Skriven av Henrik Ekberg 2014-04-09 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Stockholms Centralstation
Bild: Jernhusen


Stockholms Centralstation stod klar 1871 och året efter invigdes kontorslokalerna som sträcker sig längs Vasagatan. Detta var då huvudstadens största byggnad efter slottet. Efter det har stationsbyggnaden byggts till åtskilliga gånger, från att ha varit två våningar högt består den i dag av tre våningsplan samt en vindsvåning. Genom alla år har Kungliga Järnvägsstyrelsen – eller mer bekanta SJ – huserat i byggnaden. Men i juni förra året flyttade den statliga myndigheten ut från de anrika lokalerna till närbelägna Klaraporten. Vilket öppnar upp för andra verksamheter som är intresserade av landets kanske mest centrala plats.

– Vi riktar in oss på två målgrupper: det första är ett moget framgångsrikt företag som vill sitta centralt, kanske ett industriföretag eller en advokatbyrå. Den andra gruppen kan vara ett yngre media-, spel- eller reklambolag som vill sitta i en byggnad som signalerar något spännande som denna byggnad gör, förklarar Magnus Källgren.

Blå-märkt kulturminne


Stationsbyggnaden är kulturminne samt blå-märkt, vilket betyder synnerligen kulturhistoriskt värdefull, enligt Stadsmuseets kulturhistoriska klassificering. Därmed är själva exteriören, stommen och samt delar av interiören skyddad. Men detta ser inte Magnus Källgren som något hinder.
Artikelbild

Jernhusen riktar in sig på perioden mellan 1872 och 1927 vid renoveringen av kontorslokalerna. Under den här perioden var interiören som mest detaljerad och snyggast, enligt Magnus Käll- gren, affärsutvecklare på Jernhusen.
Bild: Jernhusen


– Vi ser det som en möjlighet och har valt att rikta in oss på perioden 1872–1927 under renoveringsarbetet. Då var detaljerna som mest detaljerade och snyggast. Så när allting står klart kommer det att se ut som det gjorde under den här tiden.

I mars påbörjade arbetet med att plocka fram och restaurera originalinteriörerna. Väggar, tak, golv, dörrar, stuckatur och dekorationsmålningar – som idag är dolda under mattor, målarfärg och väggskivor – ska återställas till sitt ursprungliga skick. Renoveringen görs i samarbete med NCC Construction. Ambitionen är att skapa en nutida, funktionell byggnad med så liten miljöpåverkan som möjligt. Till exempel kommer man enbart att använda miljöanpassat material och installera den senaste tekniken för att få en energieffektiv belysning och ventilation. Samtliga fönster ska renoveras och förses med energiglas. Dessutom kommer en ny entré från centralens entréhall att byggas.

Rymliga planlösningar


– Där kommer vi att ta fram de ursprungliga valven, det blir en betydligt pampigare entré än den nuvarande som är direkt ut mot Vasagatan, berättar Magnus Källgren.

I kontorsutrymmena blir det en återgång till stora och rymliga planlösningar. Varje våningsplan är på 2 500 kvadratmeter förutom vindsvåningen längst upp som rymmer 500 kvadratmeter lokalyta.

– Kontorslokaler från 500 kvadratmeter och uppåt kommer att bli tillgängliga. Än har vi inga klara hyresgäster. Vi räknar med att totalt 450 personer kommer att kunna arbeta här. Våren 2015 står byggnaden klar för inflyttning.

Lediga lokaler i Stockholm


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration