Outstanding i nya Hagastaden

NCC:s andra etapp av Torsplan i Hagastaden blir först i landet att miljöcertifieras enligt Breeam Outstanding. – Det blir ett mycket energisnålt hus med väldigt bra inomhusklimat, säger Henrik Bauer, fastighetsutvecklare på NCC.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-04-08 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Outstanding. NCC:s andra etapp av Torsplan kommer att miljöcertifieras enligt Breeam Outstanding. Det blir där- med den första byggnaden i Sverige att certifieras enligt Breeams högsta nivå. Torsplan etapp 2 ska stå klar under det fjärde kvartalet 2016
Bild: NCC


Den planerade byggnaden blir 22 000 kvadratmeter stor varav 18 500 kvadratmeter ska inhysa kontor. Under mark blir det garage och lokalerna i markplan blir handelsutrymmen som främst kommer att fyllas med restaurangverksamheter. Byggnaden blir tio våningar hög och planeras stå klar i slutet av 2016.

– Rent utseendemässigt kommer byggnaden att påminna en del om den första med bland annat den karakteristiska glasboxen längst upp, berättar Henrik Bauer.

Den andra etappen av Torsplan ska byggas mitt emot NCC:s första kontors- och handelsfastighet i den nya stadsdelen Hagastaden, mellan Norra Stationsgatan och Karolinska Sjukhuset. Den första fastigheten, som är miljöcertifierad enligt Breeam Excellent, stod klar i oktober förra året och förvärvades under hösten av KLP Fastigheter. I dag hyr bland annat statliga IVO, Hemköp, Systembolaget och Mekonomen lokaler i huset.

– Det har varit ett hårt tryck trots att det byggs mycket här och därför är lite stökigt i området. Men det är ett utmärkt skyltläge med närhet till E4:an, tunnelbanan och den planerade Citybanan, säger Henrik Bauer.

Ledande inom hållbarhetsutveckling

Den nya stadsdelen Hagastaden kommer att sammanföra Stockholm och Solna och fram till 2025 ska området utvecklas och bli en stadsdel med en blandning av lärosäten, forskningsinstitut, sjukhus, företag, bostäder och kultur. Etapp 2 av Torsplan kommer att certifieras enligt Breeam Outstanding, vilket är nivån över Breeam Excellent.

– NCC har utvecklat två av de tre Breeam Excellent-byggnaderna i Skandinavien. Att NCC är ledande inom hållbarhetsutveckling i bygg- och fastighetsbranschen bekräftas ytterligare av att vi nu blir först med en byggnad att miljöcertifieras för Outstanding, säger Carola Lavén, affärsområdeschef, NCC Property Development.

I dag finns det endast 36 byggnader i värden som är certifierade enligt Breeams högsta nivå, Outstanding. Andra etappen av Torsplan blir den tolfte kontors- och handelsbyggnaden i Europa att nå Outstanding-nivån. Ett stort antal miljöfrågor kommer att betraktas i planeringen och i byggskeendet för att uppnå certifieringen. Stora ljusgårdar kommer att ge extremt bra ljusinsläpp och ingen medarbetare kommer att sitta längre än sju meter från ett fönster, oavsett kontorslösning. Det blir brukarstyrd belysning, termisk zonindelning av kontoren och visualisering av energiförbrukningen för varje lokal. Dessutom kommer en tunnelbaneuppgång att finnas i huset.

– Gröna hyresavtal för alla hyresgäster kommer att säkerställa en hög miljöprestanda. Lokalerna ska också utvecklas i enlighet med vårt koncept Future Office, som är ett nordiskt koncept med målet att skapa en attraktiv och hållbar arbetsplats för hyresgäster, berättar Henrik Bauer.

Lediga lokaler i Stockholm


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration