Hotell- och kongressanläggning ska byggas på Ångfärjan

Alldeles vid vattenlinjen i centrala Helsingborg, där den gamla ångfärjestationen från 1898 ligger idag, kommer ett nytt hotell- och kongresshotell att byggas. Just nu pågår en markanvisningstävling där ett vinnande bidrag inom kort kommer att presenteras.

Skriven av Sofia Carlsson 2009-06-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Fem team tävlar just nu om att få äran att bygga och förvalta det nya hotell- och kongresshotell som ska uppföras på Ångfärjan i Helsingborg. Det rör sig om ett stort projekt som till ytan omfattar cirka 40 000 kvadratmeter. Förutom kongress- och hotellverksamhet, kan området även komma att innehålla butiker, restauranger, kaféer, bostäder och kontor.

Från början var det tio grupper som ansökte om att få vara med och bygga framtidens kongresshotell på Ångfärjan. Helsingborgs stad valde sedan ut fem som fick gå vidare i tävlingen. Dessa är: Foster + Partners Ltd, HSB Nordvästra Skåne och Veidekke Fastighetsutveckling AB, Wihlborgs tillsammans med JM och Peab, Midroc Property Development AB samt Briggen AB.

– På det hela taget är vi väldigt nöjda med de team vi har valt och vi har höga förhoppningar om att få ett brett underlag för juryn att välja ur, säger Karin Sterte, exploateringschef inom Helsingborgs stad.

Några av förutsättningarna för byggandet av anläggningen är att området även framöver ska vara tillgängligt för allmänheten och att den gamla stationsbyggnaden som i dag ligger på platsen ska bevaras. Den får lov att flyttas inom området, men ska bevaras i originalutförande. Platsen har en intressant historia och nybebyggelsen måste därför smälta in på ett bra sätt med omgivande stadsrum och ta vara på lägets potential. Målsättningen är att de nya byggnaderna både i fråga om innehåll och utformning ska berika och stärka stadslivet.

Redan i höst ska de tävlande redovisa sina förslag. Därefter ska en jury bestående av politiker, externa experter och tjänstemän i Helsingborgs stad ta ställning till bidragen. Förhoppningen är sedan att projektet ska kunna påbörjas, genomföras och avslutas inom fem år.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration