Storsatsning på Väla Centrum

Väla Centrum står inför en stor omdaning. Inom de närmaste åren kommer fastighetsägaren Diligentia att utöka handelsområdet rejält och satsa på att göra Väla Centrum till Sveriges häftigaste, fräschaste och modernaste köpcentrum.

Skriven av Sofia Carlsson 2009-06-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Shoppingsugna kommer framöver att kunna få sitt lystmäte tillgodosett på Väla Centrum. Köpcentrumet som redan idag, omsättningsmässigt, är det fjärde största i Sverige, kommer nu att byggas ut ordentligt. Det rör sig totalt om en tillbyggnad på cirka 20 000 kvadratmeter och en investering på nästan en miljard kronor. Utbyggnaderna kommer att ske i etapper och man beräknar att kunna inviga det nya handelsområdet 2012.

– Målsättningen är att Väla Centrum ska vara sydvästra Götalands största köpcenter. Vi har alltid haft en väldigt stor bredd här på Väla och varit duktiga på att tillgodose kundens behov både vad det gäller utbud och service, men framöver kommer vi att satsa ännu mer på att förbättra djupet. Det här innebär bland annat att vi ska försöka ta in lite fler high brands och därigenom stärka utbudet ytterligare. Det ska helt enkelt finnas något här för alla, säger Niklas Blonér, centrumchef på Väla Centrum.

Enklare och luftigare


Väla Centrum består idag av 112 butiker, där både stora kedjebutiker samsas med unika boutiquer och lokala världsmästare. Här finns allt från mode och sport till heminredning och teknik. Den totala ytan på köpcentrumet uppgår till cirka 47 000 kvadratmeter, där unge­fär 38 000 utgörs av handel och resterande delar är allmänna ytor.

– Redan idag erbjuder centrumet en luftig miljö, men det här är något som kommer att förbättras ytterligare i samband med om- och tillbyggnaden. Framöver kommer besökarna att mötas av ett nyrenoverat hus med nya luftiga shoppingstråk och lugna oaser. Handelsområdet kommer dessutom att bestå av en enda enhet, vilket gör det enklare för besökarna att navigera i centrumet.

Även restaurangutbudet kommer att uppgraderas. Restaurangtorget som finns inne i Väla idag är mycket uppskattat bland både shoppingbesökare och företag i närheten. Men kapaciteten är i dagsläget något begränsad.

– Vi säljer i genomsnitt 4 000 tallrikar mat om dagen här. Vid lunchtid är det alltid fullt med folk, vilket gör att det kan vara svårt att hitta en sittplats. Restaurangtorget kommer därför att utökas i nya Väla, med fler restauranger, ett bredare, varierat utbud och en mängd trevliga sittplatser.

Bygger till 20 000 kvadratmeter


Väla Centrum kommer att expandera både mot söder och öster. Det rör sig om två utbyggnader som totalt omfattar drygt 20 000 kvadratmeter och kommer att förses med ellipsformade glaslanterniner i taket för ljusinsläpp. Mot öster blir det en utbyggnad mot Ikea och mot söder handlar det om en utbyggnad där innergården ligger idag. Genom denna utbyggnad får man möjlighet att skapa nya entréer mot motorvägen och därigenom få en tilltalande framsida även mot söder.

Niklas Blonér är entusiastisk inför Välas framtid och han verkar inte nämnvärt bekymrad över dagens konjunkturläge.

– Historiskt sett har Väla gått bra i alla konjunkturlägen och i nuläget har vi cirka 150 butiker som står på kö för att få komma in här och ta del av framgången. Handelsområdet har haft en fantastisk utveckling ända sedan det öppnades 1974. Idag är Väla ett av Sveriges mest lönsamma och framgångsrika köpcentrum, men för att behålla vår position måste vi våga förnya oss och utveckla området vidare. Utbyggnaden av Väla är en långsiktig satsning, och gör inte vi den, så kommer någon annan göra det, konstaterar Niklas Blonér.

Hur kommer det sig att Väla Centrum har haft en så lyckad utveckling?


– Redan från dag ett har Väla attraherat väldigt mycket folk och sedan dess har framgångarna avlöst varandra. Framförallt tror jag att det beror mycket på att vi genom tiderna har satsat väldigt hårt på vår marknadsföring. Varje år lägger vi cirka tolv miljoner på marknadsföringen, vilket är mycket pengar, men det har också gett resultat. En annan framgångsfaktor är att vi arbetar nära våra kunder och är väldigt lyhörda för butikernas önskemål om förbättringar i huset. Jag tycker också att vi är duktiga på att få butikerna att gemensamt arbeta för en ökad försäljning i Väla.

– Ett kvitto på att vi har lyckats skapa ett klimat där hyresgästerna trivs och frodas är att Väla Centrum blev vinnare av 2008 års NKI-mätning (Nöjd Kund Index).

Somliga hävdar att externa köpcentrum såsom Väla är ett hot mot cityhandeln, vad säger du om det?


– Personligen tror jag inte att det ena behöver utesluta det andra, utan är övertygad om att det finns utrymme för båda handelstyperna, det gäller bara att skapa rätt förutsättningar och att hitta ett koncept som fungerar. På Diligentia har vi själva ett köpcentrum beläget inne i centrala Helsingborg och där satsar vi också på att hela tiden förnya oss och utveckla utbudet, säger Niklas Blonér.

Förutom expansionen av Väla Centrum, händer det mycket i det omkringliggande området just nu. Alldeles bredvid köpcentrumet ligger idag Ikea som är i full färd med att bygga ett helt nytt varuhus. Det nya Ikeavaruhuset beräknas bli klart runt hösten 2010 och vara tre gånger så stort som det nuvarande.

På området pågår det även ett kontorsbygge. Det är Ikano Kontor Öresund AB som bygger ett nytt kontorshus bakom Coop Forum och K-Rauta vid Östra länken. Kontorshuset kommer att bestå av sex våningar och vara 23 meter högt.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration