Spaden i jorden för nya kontorshuset Bassängkajen

Den 15 september sattes spadarna i marken för Skanskas nya projekt Bassängkajen i centrala Malmö. Det rör sig om ett kontorshus på sju våningar och omfattar totalt 16 000 kvadratmeter. Första etappen planeras att vara klar sommaren 2011.

Skriven av Sofia Carlsson 2009-06-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Bassängkajen är tänkt att blir ett modernt kontorshus med en tydlig miljöprofil. Ambitionen är att fastigheten både ska bli GreenBuildingcertifierad och även bli en av de första fastigheterna i Malmö som certifieras enligt det internationella miljösystemet LEED, som Skanska inför på alla nya egenutvecklade fastigheter i Norden och Centraleuropa.

En av de stora hyresgästerna i huset är redan klar. Det blir Malmö Högskola som flyttar in på 3 300 kvadratmeter kontorsyta. Enheten Gemensam Förvaltning, som fungerar som högskolans huvudkontor med rektor, centrala funktioner och studentservice kommer framöver att husera i Bassängkajen.

– Vi är glada över att äntligen kunna samla vår gemensamma förvaltning i samma byggnad, efter att ha suttit utspridda i tre byggnader i några år. Det nya huset ger oss också effektiva ytor – vi kan minska till halva lokalytan mot idag, säger Birgitta Wickman, avdelningschef, Malmö Högskola.

– Malmö Högskola är en mycket viktig samarbetspartner för oss på Universitetsholmen och här visar vi tillsammans på det attraktiva läget i centrala Malmö alldeles intill kajkanten, i ett intressant och dynamiskt område, säger Camilla Wieslander, marknads- och transaktionschef på Skanska Öresund.

– Det här avtalet är ytterligare ett exempel på trenden att offentliga hyresgäster prioriterar nya, miljöriktiga och effektiva lokaler i bra lägen. Det är också ett tecken på att det trots finansiell oro och lågkonjunktur går att hyra ut lokaler och att det är möjligt att starta nya projekt.

I området har Skanska sedan tidigare utvecklat och byggt kontorsfastigheterna Hjälmarekajen, Citykajen och Hovrätten.

Kontorshuset kommer att byggas i etapper, varav den första som omfattar cirka 8 500 kvadratmeter planeras att vara klar sommaren 2011. Förhandlingar om uthyrning av resterande ytor av Bassängkajen pågår just nu med ett flertal intressenter.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration