Triangeldrama på nytt hotell

Du ser den från gymmet, från bastun, från skybaren och från rummet. Utsikten över Stockholm genom trekantiga fönster. Kistas nya hotell, Scandic Victoria Tower, är spektakulärt. Följ med Lokalnytt på en rundtur.

Skriven av Therese Aronsson 2012-01-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

"Loungen på våning 33 är min favoritplats på hotellet. Den ger en ljusterapikänsla. Utsikten gör att jag har fått en annan bild av Stockholm. Det är mycket grönare än vad jag trodde", säger Claes Lanner.
Bild: David Schmidt


Fastigheten är dramatisk med 8 800 trekantiga fönsterglas i åtta olika nyanser, som gnistrar i solljuset. Det är inte svårt att tänka sig att det nya hotellet är inspirerat av en paljettklädd mikrofon. Med sina 118,5 meter och 34 våningar är det högst i Norden. I september fyllde Scandic fastigheten med liv, fastigheten som ägaren Arthur Buchardt satsat en miljard kronor på.

– Fastigheten har gjort att vi fått mycket publicitet, vilket har lett till att nyfikenheten har varit stor. Vi har fått en bra start och det är jätteroligt. Här fanns det ont om hotell och ingen hotellkedja. Vårt hotell är oerhört attraktivt och vi gör att området lever, säger säljchefen Claes Lanner och visar runt i loungen.
Artikelbild

Inredningen i restaurangen är en lekfull och färgstark blandning av soffgrupper, ett långt barbord, mer avskilda sittplatser och vanliga matbord. I taket hänger svarta lampor med vit stuckatur på insidan.
Bild: David Schmidt


Kockar i öppet kök


Tanken har varit att skapa en vardagsrumskänsla här med olika typer av fåtöljer. En skinnfåtölj är inspirerad av en baseballhandske, en annan har högt ryggstöd som skärmar av omvärlden.

Bardisken i restaurangen är 16 meter lång. På kvällen lagar kockarna mat i ett öppet kök. Menyerna visas på Ipads. Inredningen är en lekfull och färgstark blandning av soffgrupper, ett långt barbord, mer avskilda sittplatser och vanliga matbord. I taket hänger svarta lampor med vit stuckatur på insidan.

– Det är en mötesplats för Kistaföretagen. Här är det liv och rörelse. Det är viktigt för ett hotell att ha en egen profil. Här får gästerna en citykänsla fastän man befinner sig i Kista. Här tar man gärna en after work i stället för att åka in till stan, som man tidigare gjort.


Vägg i vägg med Kistamässan


Läget är viktigt för Scandic. Vägg i vägg har de Kistamässan, som ger många hotellgäster på helgerna, och 4 000 personer passerar utanför entrén varje dag på väg till eller från pendeltågsstationen.

Claes Lanner tar sig upp i huset. Hissen stannar på våning 19. När man kliver ut möts man av en orange målning som föreställer en inzoomad spånplatta. Sju studenter från Konstfack har fått i uppgift att vid hissarna på varje våning göra målningar inspirerade av huset.

I korridorerna finns matchande mattor i samma triangelmönster som fasaden, men i starka färger. På väggarna hänger halva bordslampor.


Gym med utsikt


Han öppnar upp till ett dubbelrum. Här finns papperskorgar anpassade för källsortering och en ljudlösning för mp3 eller mobiltelefon som gör att du kan spela upp din musik via teven och på så sätt sätta din egen prägel på rummet. De trekantiga fönstren ger rummet karaktär och utsikten är magnifik. Du ser in över Stockholm där Globen och Kaknästornet utmärker sig. Rummen finns i fyra olika färgsättningar; brunt, grönt, gulorange och mulberry. Sammanlagt finns det 299 rum varav 56 har badkar.

På våning 22 finns gymmet med bäst utsikt i stan. Även bastun är inglasad för att gästerna ska kunna njuta av vidderna.

Miljön är viktig för Scandic som arbetar hårt med miljöfrågor. Hela kedjan är Svanenmärkt och de har tilldelats Nordiska rådets miljöpris. Målet är noll koldioxidutsläpp och att sluta använda fossila bränslen. Därför använder de bara miljöbilar och de har till exempel tagit fram en speciell vattenflaska, designad av simstjärnan Therese Alshammar, som fylls med kranvatten för att slippa köpa in vatten och därmed minska transporterna.

– Miljöarbetet är viktigt för företagsvärlden, även om det inte alltid är avgörande när hotell väljs, säger Claes Lanner.

Våning 33 är en konferensavdelning med mötesrum för upp emot 70 personer. Utanför mötesrummen finns en lounge att fika i.

– Det här är min favoritplats på hotellet är. Den ger en ljusterapikänsla. Man har kommit upp en bit, vilket gör att man tappar höjdkänslan. Utsikten gör att jag har fått en annan bild av Stockholm. Det är mycket grönare än vad jag trodde.

Stjärnkocken Jamie Oliver har hjälpt Scandic att ta fram en energybar som mötesdeltagarna får när de kommer, en soppa till lunch och en fruktsallad till fika.
Artikelbild

Rummen finns i fyra olika färgsättningar; brunt, grönt, gulorange och mulberry. I samtliga finns en ljudlösning för att du ska, med hjälp av din egen musik, kunna sätta din prägel på rummet.
Bild: David Schmidt


Drink bland molnen


En annan mötesavdelning finns på entréplan. Där finns nio rum med plats för 120 personer i det största. Där är rummen döpta efter kända ICT-personer, som till exempel Bill för Bill Gates. Här uppe är de döpta efter molntyper.

Allra höst upp, på våning 34, finns något alldeles speciellt, skybaren Cloud. Här kan du ta en drink bland molnen. Du är 108 meter över marken och har tio meter i takhöjd med väggar i det tringelformade fönstermönstret. Sofforna ser trivsamt inbjudande ut och en halvtrappa upp finns ytterligare plats för att umgås. Här serveras svapas, svenska tapas, som till exempel gårdsostar och charkuterier.

– Trekantsfönstren upplevs som annorlunda och känslan av att komma upp på höjden uppskattas av våra gäster, säger Claes Lanner och fortsätter:

– Framtiden i Kista känns jättespännande. Området kommer att fortsätta utvecklas och fler företag kommer att etablera sig här. Det är helrätt för oss som erbjuder både boende, mötesrum och en restaurangavdelning.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration